zaterdag 9 november 2019

Review: Cloud inc. – Rob HartPaxton had nooit gedacht dat hij voor Cloud zou werken, het gigantische techbedrijf dat een groot deel van de Amerikaanse economie heeft opgeslokt. Laat staan dat hij zou gaan wonen in een van de enorme woon-werkcomplexen van het bedrijf. Maar vergeleken met wat er buiten het bedrijf nog over is, is het eentonige leven in de amusementshallen, open kantoren en enorme pakhuizen eigenlijk zo slecht nog niet. Het is beter dan het alternatief.

Zinnia had nooit gedacht dat ze Cloud zou infiltreren. Maar nu is ze undercover, binnen de muren, en riskeert ze alles om de duistere geheimen van het bedrijf aan het licht te brengen. En Paxton, met zijn alledaagse verwachtingen en angsten? Hij zou de perfecte pion zijn. Als ze bereid is om hem te offeren. Als de waarheid over Cloud Corporation aan het licht komt, moet Zinnia alles inzetten op een wanhopige gok, die hun beide levens op het spel zet. Het dwingt Paxton om zijn zorgvuldig opgebouwde leven in twijfel te trekken.

Samen zullen ze ontdekken hoe ver het bedrijf bereid is te gaan... om de wereld te verbeteren.
Dit is weer een verhaal dat ver boven alle andere uitsteekt, dat de potentie heeft om een klassieker te worden.

Cloud is een bedrijf dat overal in Amerika vestigingen heeft. Ze leveren per drone bestellingen van alles wat je je maar kan wensen aan huis. Je kunt niet alleen werken in zo’n complex, maar ook wonen. Alles is er voorzien, van amusement tot zorg.

Aanvankelijk heb je niet door dat buiten die complexen de wereld die we kennen niet meer bestaat. Je volgt Paxton en Zinnia wanneer ze solliciteren voor een job bij Cloud, maar dan begint het al raar. Want waarom moeten ze rennen om bij de eersten te zijn om de sollicitatieprocedure te volgen? Waarom worden de laatsten zonder pardon uitgesloten en zijn ze zo wanhopig dat ze de job niet hebben? Het blijkt al gauw dat we in een dystopische wereld zitten, vooral veroorzaakt door wat ze ‘Black Friday’ noemen. Later begrijpen we wat dit inhoudt.

Hoe Hart Cloud schetst deed me veel denken aan Amazon, de documentaire die ik daarover eens gezien heb. Maar Hart gaat nog een stap verder. Scherpzinnig toont hij aan hoe ver een mens bereidt is te gaan voor een dak boven zijn hoofd en eten, hoe ver psychologische manipulatie kan gaan. Zekerheden inruilen voor vrijheid, je overtuigingen wegmoffelen onder een lekkere hamburger.

Hart vertelt het verhaal vanuit het perspectief van drie personen, wat het uitermate boeiend en veelzijdig maakt. Paxton, een man die zijn bedrijfje verloren is door toedoen van Cloud, Zinnia, die er undercover een geheim agenda op nahoudt, en de oprichter van Cloud, Gibson, die niet lang meer te leven heeft door kanker.

Dit verhaal komt realistisch over omdat de kans zeer groot is dat we die richting uitgaan. Het verhaal geeft ons een mogelijke blik op de toekomst waar bedrijven en de markt alles bepalen.

Alles klopt aan dit verhaal: de karaktertekeningen van de personages, de vlotte schrijfstijl, het intelligente plot, tot aan het verrassende einde toe.

Dit is een mustread voor iedere lezer, en vooral voor de liefhebber van dystopische romans.

5 sterren!


ISBN: 9789045217024

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

420 pagina’s

Prijs:  21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten