zondag 21 juli 2019

Review: Het oppasmonster – Tuutikki TolonenVoor Hilla, Kaapo en Maikki begint de zomervakantie wel heel ongewoon. Hun moeder heeft een reisje voor twee weken gewonnen én een oppas voor de kinderen. Dat laatste is maar goed ook, want hun vader is voor werk in het buitenland. Alles lijkt dus goed geregeld te zijn. Tot duidelijk wordt dat de oppas geen gewoon mens is, maar een halfmens. Of beter gezegd: een monster of een trol...

In Het oppasmonster kan werkelijk van alles gebeuren: van oppasmonsters en pratende badjassen tot ouders die heerlijk ontwetend zijn over wat er allemaal thuis gebeurt. Kinderen zullen van dit monsterlijk grappige boek smullen!
Voor Hilla, Kaapo en Maikki begint de zomervakantie. Hun moeder wint een reis en daar is ook oppas voor de kinderen bij inbegrepen. Dat moet wel, want hun vader is er haast nooit, hij is altijd op zakenreis en wordt daarom door de kinderen heel grappig ‘de onzichtbare stem’ genoemd. Maar tot hun grote schrik blijkt de oppas een groot harig en stinkend monster te zijn. Hij praat niet en laat overal modder achter. De kinderen moeten uitvinden wat zo’n monster nou precies is en gaan op onderzoek uit.  Dit is een humoristisch en fantasierijk verhaal dat toch ook realistisch overkomt. Het leest ontzettend vlot en de dialogen zijn leuk.

Soms ook best spannend en dat begint al bij het winnen van de reis; het is meteen duidelijk dat daar iets niet aan klopt.

Lezers zullen zich herkennen in de twisten tussen de broer en zussen. De kinderen zijn mondig en grappig en je zou ze zo als je eigen kinderen willen. Vooral de interactie tussen Maikki en haar badjas vond ik hilarisch gevonden.

In het midden vond ik het een beetje langdradig worden, maar daarna pikt de snelheid weer op en wordt het weer boeiend. Het open einde is er niet voor niks, er is al een vervolg verschenen: ‘Het oppasmonster op zoek naar het monstereiland’.  

Ik kan wel begrijpen waarom dit boek bekroond werd met de Arvid Lydecken-prijs, de prijs voor het beste Finse jeugdboek.

Ook de zwart-wit illustraties dragen bij aan de sfeer, passen er uitstekend bij en geven nog meer leven aan het verhaal.

Tuutikki Tolonen


ISBN: 9789021023953

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 318

Hardcover

Met illustraties door Maddy McClellan

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten