woensdag 28 november 2018

Review: Mijn Japanse keuken – Steven PaulIn Mijn Japanse keuken zijn 80 recepten opgenomen die verrassend eenvoudig te bereiden zijn. Stevan Paul laat hiermee zien hoe veelzijdig de Japanse keuken is. Hij geeft informatie over ingrediënten, basisrecepten en alternatieven bij elk recept met praktische winkeltips en instructies voor het zelf maken van bijvoorbeeld teriyakisaus en dashi.Mijn Japanse keuken laat zien dat de Japanse keuken veel verder gaat dan sushi en sashimi. Omdat men in Japan heel lang geen vlees heeft gegeten (slachten van dieren deed men niet), zijn vooral rijst en vis de hoofdingrediënten, aangevuld met veelzijdige groentegerechten. Een lichte gezonde keuken dus, die energie en kracht geeft.De Japanse keuken is een tijdloze keuken die goed past bij onze tijd, omdat men in Japan al eeuwenlang de culinaire deugden die tegenwoordig in zwang zijn hoog in het vaandel heeft staan: het gebruik van regionale en seizoensgebonden producten, de beste natuurlijke ingrediënten en het achterwege laten van 'pakjes en zakjes'.
We hebben vooral de vegetarische gerechten uitgeprobeerd, zeg maar gerust, alle groentegerechten. Ze waren stuk voor stuk overheerlijke bommetjes vol nieuwe, verrassende smaakexplosies. Voor één diner kun je makkelijk diverse gerechten maken, want hoewel ze allemaal verschillend zijn, passen ze goed bij elkaar en zijn ze relatief snel te bereiden. Wij hadden een avond met: Ohitashi (een pittige salade van gesmoorde spinazie), aardappelsalade met een vingeraflikkende wasabidressing (oké, toegegeven, aardappelen zijn niet traditioneel Japans, maar een van de gerechten uit Japan die ze wel vaak maken volgens hun ‘Western Style’), komkommersla en soja-radijsjes. 

Een andere avond hadden we de nasu dengaku (aubergines met miso) en paddenstoelen in ponzu-shoyu-boter.

Ik weet niet waar ik moet beginnen, want het zijn allemaal aanraders. De Ohitashi smolt op mijn tong, de saus bij de zachte spinazie is snel te maken en hoewel met weinig ingrediënten toch heel smaakvol. Ik was blij dat er een aardappelgerecht bij zat, want ik ben niet zo gek op rijst. De wasabidressing bij dat gerecht is werkelijk tongstrelend (en even lekker met plantaardige mayonaise). Die ga ik nog vaak maken en wederom supersnel en makkelijk te maken. Maar dat zijn eigenlijk alle gerechten die we uitgetest hebben. De komkommersla was echt een lekkere verrassing door de combinatie van zoet, pittig en zout. Een frisse aanrader.


Voor de veganisten en vegetariërs onder ons, er is dus een hoofdstuk met enkel vegetarische gerechten en deze zijn allemaal makkelijk om te zetten in veganistisch. Zelfs de dashi die normaal gemaakt wordt onder andere met bonitovlokken (soort tonijn) hebben we een veganistische draai aan kunnen geven. Elk vlees- of visgerecht kun je wel vervangen door bijvoorbeeld producten van de Vegetarische Slager en het blijft Japans. 


Uiteraard wordt sushi en sashimi behandeld, maar Japans koken is zo veel meer dan dat en dat maakt dit kookboek duidelijk.

De vormgeving van het kookboek is een kunstwerkje. Mooie paginagrote foto’s en een prachtige, sfeervolle cover in hout, maar deze laat makkelijk los, dus voorzichtig met het boek zijn.

Dompel onder in de overheerlijke exotische Japanse keuken met gerechten die zowel verrassend zijn, met smaken die je waarschijnlijk nooit eerder geproefd hebt, als eenvoudig te bereiden.ISBN: 9789045213286

Uitgeverij: Karakter uitgevers

Hardcover

Prijs: 29,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten