vrijdag 14 september 2018

Review: Duivelskruid – Marita de SterckTanne groeit op een boerderij bij de hei in de eerste helft van de vorige eeuw. Als kind is ze gefascineerd door de schrikwekkende verhalen over hel en duivel. Ze begint al vroeg te experimenteren met toverplanten en wordt een volleerde kruidenvrouw. Ze weet welke kruiden liefde opwekken, genezen, giftig zijn. Maar ze overschrijdt de grenzen en kwetst wie haar het dierbaarst zijn.

Jaren later wil haar kleindochter Yara, die schaapherder is, achterhalen wat er vroeger is gebeurd. De tijd dringt, want de stokoude Tanne vecht met de duivel.

Wat is er waar van wat ze allemaal ziet en vertelt? Is de waarheid zonder wanen wel verteerbaar? En wat als Tannes duivel samen met haar groene ogen door de generaties reist?
We lezen over het verleden van Tanne, hoe ze als kind al ondergedompeld werd in vreselijke verhalen over de hel en de duivel. Hoe godsdienst een kind zo angst aan kan jagen dat het opgroeit met een blijvende vrees voor straf en het belanden in de hel, en vooral hoe dit al haar daden kleurt en haar isoleert van anderen. Tanne hield er een trauma en wanen aan over, waardoor ze de relaties met haar dochter en zelfs kleindochter danig verziekte. Daarnaast was ze gefascineerd door kruidenkunde, maar om haar doelen te bereiken ging ze wel heel ver in het gebruiken van kruiden, of beter gezegd misbruiken.

Daarnaast lezen we ook over Yara, haar kleindochter, en hoe die beetje bij beetje te weten komt waarom de relatie tussen haar moeder en grootmoeder zo slecht is en waarom ze nooit haar vader heeft gekend.

De vlotte schrijfstijl past bij het verhaal: hier en daar doorweven met (oud) Vlaamse woorden, mooie sfeerschepping en de karakters komen goed uit de verf, alsof je ze persoonlijk kent.

Een prachtig, diepgaand en intens verhaal over kruiden, godsdienst, liefde, bedrog en familie.

Marita de Sterck


ISBN: 9789021414379

Uitgeverij: Querido

Pagina’s: 170

Prijs: 15,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten