Veel mensen
willen weten 'hoe ik eet' - vegetarisch, veganistisch, fruitarian,
macrobiotisch, rauw... Ik heb geen labeltje: ik eet! Mijn filosofie is dit: ik
hou niet van labels en hokjes. Ze dwingen een persoon om zichzelf te definiëren
met stijve termen en zichzelf te straffen als ze iets eten dat niet binnen de
gestelde definitie past. Ik pas niet in een hokje; ik ben flexibel en eet wat
goed voor me is!' - Sarah Britton
In My new
roots geeft Sarah 100 vegetarische (en vaak vegan) recepten, die vrij zijn van
bewerkte ingrediënten (waaronder geraffineerd meel en geraffineerde suikers) en
die je helpen gezonde keuzes te maken. Ze geeft recepten voor het zelf maken
van onbewerkte ingrediënten (amandelmelk) en het verminderen van onze
suikerinname. Het boek is derhalve een perfecte combinatie van alle heersende -
en blijvende! - culinaire trends en ideeën over gezondheid. De recepten in My
new roots zijn vegetarisch, maar hebben opties voor een complete vegan variant
en zijn ook veelal gluten- en lactosevrij.
Sarahs
recepten gaan niet over offers brengen of jezelf bepaalde lekkernijen
ontzeggen, maar laten je genieten van heerlijk eten dat ook nog goed voor je
is!
In de
inleiding vertelt de auteur, die een populaire website heeft
‘www.mynewroots.org’ die een zeker een bezoekje waar is, haar voedselfilosofie en ook toont ze hoe
bepaalde benodigdheden, die regelmatig gebruikt worden, gemaakt moeten worden.
Zoals het maken van ghee, noten- en zadenmelk maar ook het koken van gedroogde
peulvruchten.
Doordat de
gerechten ingedeeld zijn volgens groenten en fruit van een bepaald seizoen, ben
je ook nog eens bewust ecologisch bezig, dus ook goed voor het milieu. Ik vind
het bijzonder handig dat je telkens per seizoen suggesties krijgt voor ontbijt,
snacks (kleine verleidingen), hoofdgerechten en desserts (zoete lekkernijen). Uiteraard
is dit geen must en kun je ieder gerecht wanneer dan ook bereiden.
Sarah werkt
trouwens enkel met pure ingrediënten, zonder toevoegingen, die een gezonde
voedingsstijl promoten.
De
meiraap-radijssalade met maanzaaddressing is overheerlijk, maar wel enkel als je
verse asperges gebruikt (ik had het de eerste maal met bokaalasperges bereid en
daardoor met iets te veel azijn) alsook de salade van wortel en granen is een
toppertje.
Eenvoudige,
makkelijk te bereiden gerechten, waar misschien enkele ingrediënten voor
sommigen als vreemd of exotisch overkomen, maar toch wel in speciaalzaken te
verkrijgen zijn.
Het kookboek
wordt afgesloten met nuttige informatie omtrent de diverse peulvruchten,
linzen, granen, meel, zoetmakers, noten, vetten, zaden, olie, zout, azijn, soya
en superfoods. Voor ieder van deze is er echt wel een groter aanbod dan de
meesten kennen.
Prachtige
foto’s die door de auteur zelf genomen zijn.
Ik ben van
plan om ieder gerecht uit te proberen, dit zal een kookboek worden dat op de
eerste rij staat!
Een
bijzonder origineel en handig kookboek, boordevol lekkere recepten, voor mensen
die vegetarisch en/of veganistisch willen eten en zelfs voor degenen die een
glutenvrij of een lactosevrij dieet moeten volgen.
Een aanrader
voor de milieubewuste levensgenieter die graag nieuwe smaken uitprobeert!
Sarah Britton
ISBN: 9789045214498
Uitgeverij: Karakter
Uitgevers
Pagina’s: 256
Prijs: € 24,99
Geen opmerkingen:
Een reactie posten