woensdag 8 augustus 2018

Review: Handboek bouwkunde - VitruviusVitruvius hielp Caesar door belegeringswerktuigen voor hem te ontwerpen, en keizer Augustus door diens aquaducten te restaureren. De invloed van dit boek is eeuwenlang groot geweest. Da Vinci,

Michelangelo, Rafaël, Dürer: allemaal lazen ze het Handboek bouwkunde.

Bouwmeester Vitruvius was de eerste die een boek schreef over architectuur. Het is ook het enige bewaard gebleven boek op dat gebied uit de oudheid. Alle soorten bouwwerken komen aan de orde:

tempels, verdedigingswerken, theaters, baden, havens, uurwerken, machines (van hijskranen via waterorgels tot katapulten) en nog veel meer. En tussendoor weidt Vitruvius uit over bouwmaterialen, watervoorziening, natuurfilosofie, akoestiek, sterren, kleuren, klimatologie

– zelfs over plagiaat geeft hij zijn mening.
Dit handboek is ordelijk en duidelijk ingedeeld in tien stukken (boeken), namelijk over architectuurtheorie en stadsaanleg (boek 1), over bouwmaterialen (2), de Ionische, Korintische en Dorische tempel (boek 3 en 4), openbare gebouwen (5), particuliere gebouwen (6), wand- en vloerdecoraties (7), watervoorziening (8), uurwerken (9) en machinebouw (10). Daarna krijgen we nog aantekeningen en meer uitleg over de maten, munten en bouwkundige termen.

Dit boek geeft een goeie inkijk op het dagelijks gebruik en gewoonten bij de Romeinen. Het boek had al een grote invloed in latere tijd, vooral in de Renaissance, en nu, na tweeduizend jaar is het nog steeds een klassiek en uniek werk, alleen al door de uitgebreide informatie die er in staat. En om het werk nog completer en helderder te maken, zijn er zelfs tekeningen die het een en ander verduidelijken. De vertaling is vlot en heel goed leesbaar, pluim voor Peters.

Een onmisbaar en uiterst gedetailleerd werk voor wie geïnteresseerd is in de Romeinse oudheid, maar nog meer een sterke aanrader voor de bouwkunde- en architectuurfans.

Review door TonyVertaling: Ton Peters

ISBN: 9789025309299

Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep

Pagina’s: 393

Hardcover

Prijs: 35
Geen opmerkingen:

Een reactie posten