maandag 4 juni 2018

Review: De Spaanse griep – Hoe de pandemie van 1918 de wereld veranderde – Laura SpinneyHonderd jaar geleden werd de mensheid getroffen door een ongekende catastrofe, waarvan de gevolgen nog steeds voelbaar zijn.

De Spaanse griep, die van 1918 tot 1920 tussen de 50 en 100 miljoen slachtoffers maakte, was de grootste menselijke ramp van de geschiedenis. En toch kennen we de Spaanse griep vooral als een voetnoot bij de Eerste Wereldoorlog. In dit boek vertelt Laura Spinney het verhaal van een pandemie die zich uitstrekte over de hele wereld. Vanuit het perspectief van hen die het meemaakten, laat ze zien hoe de mensheid op de proef werd gesteld door een allesverwoestend virus. Ze toont aan dat de Spaanse griep minstens zo belangrijk was als de twee wereldoorlogen in het verstoren – en vaak permanent veranderen – van de wereldpolitiek, relaties tussen rassen, gezinsstructuren, de medische wetenschap, religie en de kunsten.
Een boek dat niet alleen maar over de Spaanse en andere variaties griep gaat, maar over alles wat ermee samenhangt, en dat is heel wat en veel meer dan ik ooit had kunnen dromen. De uitspraak ‘alles is verbonden’ wordt scherp duidelijk gemaakt in dit prachtige stukje research.

Er wordt in uitgelegd dat de griep niet zomaar een eenvoudige ziekte is. De Spaanse griep (wat een foute maar mooie naam is eigenlijk) was een van de grootste pandemieën die we hebben meegemaakt in de mensheid, daarom zou iedereen dit moeten lezen. Je zou kunnen zeggen dat deze griep zelfs meer invloed heeft gehad op de mensheid dan de eerste wereldoorlog.

Het is een geschikt boek om even stukjes uit te lezen, even over na te denken en weg te leggen. Maar hoewel het een zwaar onderwerp is, brengt de auteur het op een elegante en leerzame manier. Het zou hoe dan ook in iedere school moeten liggen.

Het is een oogopener doordat je leert hoeveel invloed zoiets als een griep heeft op de ontwikkeling en soms zelfs vernietiging van samenlevingen waarvan de invloed zelfs nu nog op deze generatie merkbaar is. De meest verschillende zaken zijn beïnvloed geweest door deze griep: voedselproductie, oorlog, apartheid,  kolonialisme en onafhankelijkheid, cultuur, politiek, wetenschap, de lijst gaat maar door.

Er zijn vele onbekende helden en tragische gebeurtenissen die dankzij dit boek onder de aandacht worden gebracht. Ik heb niet alleen geleerd over de griep zelf, maar ook over de effecten op psychologie, kunst, geschiedenis en filosofie. Zelfs waarom het belangrijk is een ziekte de juiste naam te geven wordt in dit werk behandeld.

Dit is een diepgaande studie die iedereen die zijn denken wil verruimen zal smaken aangezien het van alles bevat. Met andere woorden: net als de griep zelf is dit boek allesomvattend en is het een zaak die iedereen aangaat.

Elf op tien sterren aan dit boek geven is nog te weinig.

Review door Tony.


Laura Spinney


ISBN: 9789029519465

Uitgeverij: De Arbeiderspers

Pagina’s: 415

Prijs: 22,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten