De recepten in Vegan for
friends bewijzen dat plantaardige voeding niet saai en flauw is. De
gerechten van chefkok Alexander Gershberg zijn heerlijk en vol smaak!
Voor zijn originele gerechten gebruikt Alexander traditionele onbewerkte en pure ingrediënten, zonder vlees en kaas te imiteren. Maar Vegan for friends is meer dan een kookboek: het is ook een spannende reis vol verhalen achter de recepten.
In elk hoofdstuk van Vegan for friends gaat Alexander in op een ander
thema met een aparte kookstijl. Van de traditionele Russische keuken van zijn
moeder en Joods comfortfood dat hij voor zijn oma in Israël maakt, tot de
Midden-Oosterse keuken waarmee hij is opgegroeid. Van de geïmproviseerde
gerechten die hij voor zijn vrienden maakt met wat hij toevallig in huis heeft,
tot de experimentele en gedurfde creaties voor de kunstenaars en muzikanten in
zijn omgeving.Voor zijn originele gerechten gebruikt Alexander traditionele onbewerkte en pure ingrediënten, zonder vlees en kaas te imiteren. Maar Vegan for friends is meer dan een kookboek: het is ook een spannende reis vol verhalen achter de recepten.
Vegan for friends is een culinair en multicultureel mozaïek en een smakelijke afspiegeling van het moderne leven.
Waar vroeger vegetariërs een uitzondering
vormden en het nu alom tegenwoordig is, zo is het momenteel gesteld met de
veganisten. Het is op dit moment nog niet zo veelvoorkomend, maar zeker aan een
opmars toe (kijk alleen maar al naar het aantal YouTube filmpjes daarover). En terecht.
Het kookboek begint met waarom Gershberg
overgestapt is op een veganistisch voedingspatroon. Hij had namelijk last van
een chronische huidziekte en geen enkel medisch advies hielp, behalve het
volgen van een macrobiotisch dieet. Hij gaat er dieper op in, waar een
dergelijk dieet vandaan komt, de filosofie erachter, en het is echt aan te
raden dat hoofdstuk te lezen.
Vervolgens het concept voor dit kookboek: koken
voor vrienden. Gershberg zegt: 'Het gaat mij om de mensen om ons heen ..., de momenten
waarop we elkaar in de ogen kijken en elkaars ziel lezen.... Eten gaat om mensen.
Het is een andere manier van communiceren, delen, liefhebben.' Ik kan het
alleen maar hartgrondig met hem eens zijn; er is niks gezelliger dan een heerlijke
maaltijd delen met mensen die je graag om je heen hebt.
Het kookboek is superhandig ingedeeld, je
krijgt niet alleen overheerlijke recepten voorgeschoteld, maar ook alle
informatie hoe op een gezonde en voedzame manier veganistisch te koken. Waarom
het beter is voor het lichaam en de geest, maar zonder aan smaak en genot in te
boeten.
De tortillawraps met linzenpaté, zoete
aardappel, tempura en tahinisaus zijn een aanrader. Het hoort bij het leuke
hoofdstuk: Food To Go.
Verder is er ook het hoofdstuk: 'Koken voor
de exota-dames, salades met pit', waarbij mijn favoriet de groene salade met
gegrilde groeten is.
Ook leuk is het hoofdstuk 'Koken voor mijn
maffe muzikantenvrienden, koken met een edge!'. Probeer hier eens de
Chinese-koolrolletjes met takuan en amandelsaus.
Gershberg maakt geen mainstream gerechten,
maar een mix van Russische, Midden-Oosterse, Oosterse en Joods. En dat maakt
het kookboek juist zo boeiend. Wedden dat je nooit eerder zo gevarieerd, lekker
en gezond at?
Gershberg is creatief, dat is zeker, en geeft
dat ook aan ons mee. Kook eens met wat je in huis hebt, gebruik daarbij je
fantasie en je krijgt een superlekker gerecht op tafel getoverd.
Je krijgt ook tips waar de boodschappen te
doen, er zitten recepten voor overheerlijke desserts en drankjes bij, kortom:
een musthave kookboek!
ISBN: 9789045215617
Uitgeverij: Karakter Uitgevers
Pagina's: 224
Hardcover
Prijs: 21,99 euro
Alexander Gershberg
Geen opmerkingen:
Een reactie posten