woensdag 14 juni 2017

Review: De wezens - Matt Haig


Professor Andrew Martin, een vriendelijke wiskundige en een ogenschijnlijk perfecte held voor dit verhaal, gaat dood nog voor het boek begint. Zoals de buitenaardse verstekeling die zich schuilhoudt in zijn lichaam echter al snel ontdekt: Andrew was helemaal niet zo’n aardige man.

Vlak voor zijn dood loste professor Martin een ogenschijnlijk onmogelijke wiskundige stelling op, waarop de verstekeling naar onze planeet werd gestuurd om al het bewijs rondom die ontdekking te vernietigen. Gaandeweg leert de verstekeling steeds meer over het leven van de professor, van zijn familie, en van ‘de wezens’ op planeet Aarde. Wanneer hij voor zijn eigen vrouw begint te vallen, en zijn eigen zoon aardig begint te vinden – zij hebben geen idee dat hij Andrew niet meer is – zal hij moeten kiezen tussen het succesvol afhandelen van zijn missie en een nieuwe thuis te vinden op onze wereld.


Een charmant verhaal over een buitenaards wezen dat door moet gaan voor mens, zijn verwondering over menselijke gebruiken en emoties, zijn blunders en misvattingen.
Ik heb genoten van dit verhaal en er zaten veel uitstekende stukken in, met andere woorden: goed doordachte observaties en opmerkingen van de alien over de mens die best wel goed gevonden waren en die getuigen van een gedegen menselijk inzicht van de auteur. De maatschappelijke kritiek, bizarre kenmerken van onze samenleving en onlogisch of vreemd gedrag van de mensheid kwamen scherp, maar zeker niet belerend aan bod. Op een luchtige manier en met vernuftige sci-fi hulpmiddeltjes weet de auteur de zere vinger op de pols te leggen, maar net niet met de vinger te wijzen.
Ik vond de alien Andrew redelijk overtuigend overkomen en zijn gedrag en gedachten zaten relatief consistent in elkaar.
Er was echter in het begin van het verhaal iets dat me stoorde: hij heeft als superintelligent wezen maar heel erg langzaam door dat het niet normaal is dat mensen niet naakt rondlopen, terwijl hij continu omringd wordt door geklede mensen.
Verder leent het concept zich perfect voor (donkere) humor, en dat miste ik toch wel.
Het verhaal op zich is niet bijzonder spannend en zelfs voorspelbaar, maar dat is ook niet de opzet of bedoeling van dit boek. Toch zitten er hier en daar verrassend originele momenten in.
Zoals gezegd in het begin: een charmant en ideaal vakantieboek, met leuke, treffende menselijke inzichten en nadenkertjes, en vooral lekker ontspannend.
Matt Haig

ISBN: 9789048838042
Uitgeverij: Lebowski
Pagina's: 316
Prijs: 19,99 euroGeen opmerkingen:

Een reactie posten