maandag 22 mei 2017

Review: Trots en vooroordeel - Jane Austen


Trots en vooroordeel: zo niet de beroemdste liefdesgeschiedenis uit de wereldliteratuur, dan wel de ontroerendste. Het is voor de lezer onmogelijk om ongevoelig te blijven voor de gevatte en onafhankelijke Elizabeth Bennet. Als Elizabeth kennismaakt met de knappe, begeerlijke vrijgezel Mr. Darcy, vindt ze hem arrogant en verwaand; hij lijkt onverschillig te staan tegenover haar mooie verschijning en levendige geest. Maar Austen laat haar eerste indruk plaatsmaken voor warmere gevoelens in een romantische komedie over geluk en hoe dat gevonden zou kunnen worden.

Het verhaal zelf behoeft niet veel uitleg; het is niet alleen bekend bij het grote publiek, maar ook al eens verfilmd. Is het de moeite om het dan te lezen?
Absoluut!
Ten eerste omdat de meeste boeken beter zijn dan de verfilmingen, omdat je veel meer relevante details krijgt en je eigen fantasie en invullingen uiteraard dichter bij je staan.
Austen heeft een heel vlotte pen die een prachtig sfeerbeeld geeft van de tijd en de setting, zonder sober over te komen, met hier en daar humor en levendige dialogen. De leegheid van de adel, het de hele tijd niets doen behalve wandelen lijkt het wel, wordt invoelbaar en met de nodige ironie weergegeven. Je wordt er zelf troosteloos en lui van. 
Het is een mooi liefdesverhaal, ideaal om tijdens de zomer, lekker in het zonnetje, te lezen.
De personages zijn empathisch neergezet; je kunt niet anders dan met hen juichen of verdrietig zijn en hebt de hele tijd zoiets van: 'Doe dan dit, maak het dan goed, doe dat toch!' De intriges stapelen zich natuurlijk op.
Voor je het weet is deze (terechte) klassieker uitgelezen.
Jane Austen is een tijdloze auteur en haar verhalen zijn stuk voor stuk pareltjes.

Recensie door Maleen

ISBN: 9789046703885 
Uitgeverij: L.J. Veen
Pagina's: 352
Prijs: 12,50Geen opmerkingen:

Een reactie posten