In zijn gelijknamige kookboek Crossroads
leert restaurateur Tal Ronnen zijn lezers om zijn recepten te maken en bewijst
hij dat de smaken waar we naar hunkeren makkelijk te reproduceren zijn in
gerechten die zijn gemaakt zonder dierlijke producten. Met toegankelijke
no-nonsenserecepten trekt Ronnen de plantaardige keuken uit de stoffige hoek en
introduceert hij een keuken die perfect past bij de moderne smaak. De ruim 100
recepten voor doordeweekse diners, snacks en hapjes, speciale gelegenheden,
etentjes, desserts en nog veel meer zijn prachtig gefotografeerd en zullen bij
iedereen - of je nu iedere dag vegan eet of slechts af en toe - het water in de
mond doen lopen!
Tal Ronnen, chef-kok van restaurant
Crossroads Kitchen in Los Angeles, heeft mijn culinaire smaakpatroon
opengetrokken op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik eet al
ruim 25 jaar vegetarisch en af en toe eet ik eveneens veganistisch, dus ik heb
hierin al behoorlijk wat geëxperimenteerd (lees: mijn man, die de chef is in de
keuken, bijgestaan). Maar ook mijn man stond stomverbaasd over de mogelijkheden
die er nog zijn in de wereld van het veganistisch koken! Degenen die nu nog
durven beweren dat je als vegetariër smaakloos en saai eet, hebben zeker weten
geen verstand van zaken, moeten dringend uit hun enge comfortzone komen of
komen waarschijnlijk van een andere planeet, want deze aardbol heeft een
rijkdom aan niet-dierlijke geuren en smaken die eindeloos lijken te zijn. En
die vind je allemaal terug in dit fantastische, unieke kookboek.
Crossroads behoort op dit moment tot mijn
favoriete kookboekenassortiment en ik zou bijna naar Los Angeles reizen enkel
en alleen om in het restaurant van Tal Ronnen te gaan eten.
De Papas Arrugadas (Spaanse gerimpelde
aardappels) met peterselie vinaigrette is een van de vaste waarden in onze
keuken geworden. Simpel maar overheerlijk! Niet enkel voedselrecepten delen dit
kookboek, maar ook cocktails, en daar zitten toch weer pareltjes tussen, zoals
de Parisian standard met o.a. peper, wodka en vlierbloesemlikeur.
Alleen al de benamingen van de gerechten
doen het water in de mond lopen zoals Pappardelle Bolognese, Italiaanse
limabonen met gebakken boerenkool, sherry-aglio-olio geroosterde pompoenpitten.
Toegegeven, niet alle ingrediënten zijn zo
voorhanden. Zelfs in een uitgebreide keuken zoals die van ons, moesten we toch
vaak opzoeken wat iets was of waar we het konden krijgen.
Maar dan heb je er ook wel iets voor terug;
een gerecht (gezond dan ook nog) dat je regelrecht naar de hemel voert!
Tafelmomenten die eindeloos mogen duren.
Dit kookboek is echt niet enkel voor
veganisten of vegetariërs, maar voor iedere Bourgondiër, voor liefhebbers van
de betere keuken die niet bang zijn om nieuwe smaken aan hun pallet toe te
voegen.
ISBN: 9789045215419
Uitgeverij: Karakter Uitgevers b.v.
Hardcover
Prijs: 29,99
Geen opmerkingen:
Een reactie posten