donderdag 4 mei 2017

Review en superaanrader: Crossroads (culinaire vegan recepten van een wereldberoemd restaurant) - Tal Ronnen


In zijn gelijknamige kookboek Crossroads leert restaurateur Tal Ronnen zijn lezers om zijn recepten te maken en bewijst hij dat de smaken waar we naar hunkeren makkelijk te reproduceren zijn in gerechten die zijn gemaakt zonder dierlijke producten. Met toegankelijke no-nonsenserecepten trekt Ronnen de plantaardige keuken uit de stoffige hoek en introduceert hij een keuken die perfect past bij de moderne smaak. De ruim 100 recepten voor doordeweekse diners, snacks en hapjes, speciale gelegenheden, etentjes, desserts en nog veel meer zijn prachtig gefotografeerd en zullen bij iedereen - of je nu iedere dag vegan eet of slechts af en toe - het water in de mond doen lopen!
Tal Ronnen, chef-kok van restaurant Crossroads Kitchen in Los Angeles, heeft mijn culinaire smaakpatroon opengetrokken op manieren die ik niet voor mogelijk had gehouden. Ik eet al ruim 25 jaar vegetarisch en af en toe eet ik eveneens veganistisch, dus ik heb hierin al behoorlijk wat geëxperimenteerd (lees: mijn man, die de chef is in de keuken, bijgestaan). Maar ook mijn man stond stomverbaasd over de mogelijkheden die er nog zijn in de wereld van het veganistisch koken! Degenen die nu nog durven beweren dat je als vegetariër smaakloos en saai eet, hebben zeker weten geen verstand van zaken, moeten dringend uit hun enge comfortzone komen of komen waarschijnlijk van een andere planeet, want deze aardbol heeft een rijkdom aan niet-dierlijke geuren en smaken die eindeloos lijken te zijn. En die vind je allemaal terug in dit fantastische, unieke kookboek.

Crossroads behoort op dit moment tot mijn favoriete kookboekenassortiment en ik zou bijna naar Los Angeles reizen enkel en alleen om in het restaurant van Tal Ronnen te gaan eten.
De Papas Arrugadas (Spaanse gerimpelde aardappels) met peterselie vinaigrette is een van de vaste waarden in onze keuken geworden. Simpel maar overheerlijk! Niet enkel voedselrecepten delen dit kookboek, maar ook cocktails, en daar zitten toch weer pareltjes tussen, zoals de Parisian standard met o.a. peper, wodka en vlierbloesemlikeur.

Alleen al de benamingen van de gerechten doen het water in de mond lopen zoals Pappardelle Bolognese, Italiaanse limabonen met gebakken boerenkool, sherry-aglio-olio geroosterde pompoenpitten.
Toegegeven, niet alle ingrediënten zijn zo voorhanden. Zelfs in een uitgebreide keuken zoals die van ons, moesten we toch vaak opzoeken wat iets was of waar we het konden krijgen.
Maar dan heb je er ook wel iets voor terug; een gerecht (gezond dan ook nog) dat je regelrecht naar de hemel voert! Tafelmomenten die eindeloos mogen duren.

Dit kookboek is echt niet enkel voor veganisten of vegetariërs, maar voor iedere Bourgondiër, voor liefhebbers van de betere keuken die niet bang zijn om nieuwe smaken aan hun pallet toe te voegen.

ISBN: 9789045215419
Uitgeverij: Karakter Uitgevers b.v.
Hardcover

Prijs: 29,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten