woensdag 1 februari 2017

Review: De grote Gatsby - F. Scott Fitzgerald


De grote Gatsby is het hoogtepunt uit het oeuvre van F. Scott Fitzgerald (1896-1940), en een schitterend geschreven portret van Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw - een tijdperk, aldus The New York Times, waarin 'gin het nationale drankje was, en seks de nationale obsessie'.

Jay Gatsby is de man die alles heeft. Iedereen die iets voorstelt wordt gezien op zijn feestjes. Zijn landgoed op Long Island zindert van de jonge mensen die drinken, dansen en over de mysterieuze Gatsby praten. Want Gatsby - jong, knap en verschrikkelijk rijk - lijkt altijd een eenling tussen de menigte, kijkend en in afwachting, hoewel niemand weet waarvan. Onder de broeierige oppervlakte van zijn leven schuilt een geheim: een stil, onmogelijk verlangen naar Daisy Buchanan. En deze destructieve obsessie dreigt alles te vernietigen.


Recensie door gastblogster Maleen

Terecht een van de klassiekers en uiteraard weer veel beter dan de film.
Het leest vlot ondanks dat er ellenlange zinnen in voorkomen, zinnen waar soms geen eind aan lijkt te komen. Niet simpel geschreven, maar toch enorm boeiend.
De beschrijvingen van de mensen en gebeurtenissen, het landschap en New York is zo reëel dat je je er bijna waant, alles aan den lijve ondervindt.
Fitzgerald geeft ook zeer goed de onverschilligheid en onbetrokkenheid van het rijke milieu uit die tijd weer. Heerlijk om te lezen hoe losbandig het er toen aan toe ging, de eerste vrijere stappen zo vlak na de Eerste Wereldoorlog, toen strakke korsetten verdwenen en normen losser werden. Een diepgaande roman die swingt, vol glitter en tranen.
Verder een beetje typisch Romeo Juliet concept: een arme jongen die verliefd wordt op een rijk meisje, maar door de oorlog haar uit het oog verliest. Hij komt terug, wordt rijk, maar zij is intussen getrouwd met een andere man. Natuurlijk wordt het een obsessie om haar terug te krijgen. Er wordt naar het slot gewerkt door goed gevonden, originele, onwaarschijnlijke toevalligheden en intriges.
Een verhaal dat ondanks zijn eenvoudig thema je toch bijblijft en je doet nadenken over je eigen keuzes in het leven.
AANRADER!
F. Scott Fitzgerald

ISBN: 9789020413052 
Uitgeverij: Atlas Contact
Pagina's: 208

Prijs: 12,50

Geen opmerkingen:

Een reactie posten