maandag 6 februari 2017

Review: Billie en Seb - Ivo Victoria


De zeventienjarige Seb treurt om zijn zielsverwant Billie, die in coma in het ziekenhuis ligt. Het is hem verboden haar te bezoeken want ‘jongens als Seb hebben rust en evenwicht nodig’. Hij stopt met school, sluit zich op in zijn kamer, en in zichzelf. Dan, met kerstavond, krijgt hij van zijn radeloze ouders een levensecht airsoftgeweer cadeau.

In de weken en maanden die volgen verliest hij zich in de gevechten die hij met zijn vrienden levert op het terrein van een afgelegen boerderij, tevens het decor van een vergeten oorlogsgeschiedenis. Ondertussen bespreken de ouders de situatie met een oom, in lange, machteloze gesprekken die Sebs belevenissen doorkruisen. Tijdens de genadeloos warme zomer wordt hun spel steeds grimmiger, en realistischer. Regels vervagen, en in het hoofd van Seb zijn droom en werkelijkheid nog nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Wanneer een van Sebs vrienden het dienstwapen van zijn vader meebrengt naar de boerderij, verandert de inzet van het spel definitief.

Recensie door gastblogger Bolle

Een mooi verhaal over speciale vriendschappen, meer nog zielverwantschappen. Hoe ver wil je gaan voor die vriendschap, hoe hard wil je vechten?
Het verhaal is goed opgebouwd op een rustig, niet echt spannend, maar toch boeiend tempo. Er lopen verschillende verhaallijnen door elkaar, wat het heerlijk afwisselend houdt. Ze staan echter niet los van elkaar; komen regelmatig samen. Nadeel: je hebt snel door hoe het zal evolueren en eindigen, doordat er in het begin subtiele hints worden gegeven.
Je leert de personages op een intieme, intense manier kennen en ze ook begrijpen  doordat de gevoelens grondig beschreven worden en door dat wisselend vertelperspectief.
Soms droge, vlotte vertelstijl, dan weer lyrisch en beeldend.
Hoe dan ook een doordenkertje in die zin dat het verhaal toch nog even blijft doorspoken in je hoofd.
In één woord: een bijzonder boek.
Ivo Victoria

ISBN: 9789048834396
Uitgeverij: Lebowski
Pagina's: 224
Prijs: 19,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten