dinsdag 21 april 2015

Slaaponderzoek: waarom en waar



Soms weet je waardoor je slecht slaapt en je vermoeid bent overdag: je hebt meer stress, voelt je wat minder goed in je wel, problemen, te veel alcohol etc. Maar soms heb je geen flauw idee waardoor je het liefst de hele dag zou willen slapen. En zelfs al denk je dat je weet waarom je vermoeid bent, vaak is het zo dat je er helemaal naast zit. Het kan best zijn dat er tijdens je slaap een storende factor is waar je geen weet van hebt.


Laat ik een voorbeeld nemen: PLMD, of voluit: periodic limb movement disorder. Simpel gezegd: je hebt de hele nacht door spiercontracties in je benen, onwillekeurig en onbewust. Door die spiersamentrekkingen word je vele malen wakker, maar echter zo kort dat je het niet beseft. Echter, tientallen korte ontwakeningen samen zorgen er voor dat je minder diepe slaap hebt en gewoon in het algemeen minder nachtrust hebt gehad. Uiteraard voel je je dan minder fit overdag.
Snurken is algemeen bekend, ook dat het vaak gepaard gaat met apneas oftewel ademstops. Apneas zorgen er eveneens voor dat je heel vaak kort wakker wordt en je slaapkwaliteit ondermaats is.
Dit zijn de meest courante problemen. Maar er zijn er zoveel meer. Zoals ik al in een eerdere blog aangaf: er zijn meer dan 80 soorten slaapproblemen. Het kan dus zeker geen kwaad om een slaaponderzoek te overwegen. Zelfs al vindt men geen duidelijke lichamelijke oorzaak, dan kan men ze wel elimineren en verder zoeken wat er dan wel aan de hand is. Ook een negatief resultaat zegt veel en dan weet je iets meer waar je aan toe bent.
Waar kan je zeker een kwalitatief en uitgebreid slaaponderzoek krijgen?
In de regio West-Vlaanderen:
- CampusHenri Serruys (AZ Sint-Jan) te Oostende bij neuroloog Dr. Pierre Daems
- CampusKnokke Heist, AZ Zeno bij neurologe Dr. Yvette Geerts
In de regio van Antwerpen:

Ik wens jullie allemaal een hele goede nachtrust toe!

Mel Hartman


Geen opmerkingen:

Een reactie posten