zaterdag 1 juni 2024

Review: Wolven in de winter - Crécy trilogie 2 - Dan Jones



In ‘Wolven in de winter’ van Dan Jones keren de onvergetelijke personages uit ‘De Essex Dogs’ terug voor een nieuwe epische campagne tijdens de Honderdjarige Oorlog.

‘Wolven in de winter’ van Dan Jones is een rauwe en tegelijkertijd humoristische verbeelding van het middeleeuwse militaire bestaan en brengt de veertiende eeuw heel dichtbij. Het is het tweede deel in de Crécy trilogie.

26 augustus 1346. De Essex Dogs zijn levend maar niet ongeschonden uit de Slag bij Crécy gekomen. De mannen verlangen naar huis, maar koning Edward heeft andere plannen. Geen enkele Engelsman zal Frankrijk verlaten voordat de kleine havenstad Calais gevallen is. Wat volgt is een elf maanden durend beleg. De Dogs moeten zien te overleven in een wetteloos kamp, gevaarlijker dan welk slagveld dan ook, omringd door schijnheilige edelen en wrede piraten. Ze zullen erachter komen dat de oorlog nog lang niet voorbij is.
Deel twee van deze trilogie is net zo grimmig, gruwelijk en spannend als het eerst deel. De kwaliteit blijft gewaarborgd in dit sterk gedocumenteerde en boeiende verhaal over een groep Engelse huursoldaten, de Essex Dogs. 

Er worden fantastische gecreëerde karakters neergezet zowel als echt bestaande mensen uit het verleden. 

Dit deel gaat vooral over de omsingeling van Calais en het lot van de stad. 
En hoe onze protagonisten daar een rol ingespeeld hebben, in het spel van koningen en machtige handelaren. De speurtocht naar de oude bekende van de groep gaat door, de spoken en angsten die ze in hun hoofd hebben, samen met hun dromen, doen je meevoelen met de Essex Dogs en hun slachtoffers. En je realiseert dat vaak in oorlogen daders slachtoffers kunnen zijn en omgekeerd.

Het is in de lange tijd tussen delen van een reeks altijd lastig om te herinneren wie de personages waren en wie wat gedaan had. Dan Jones heeft daar gelukkig geen moeite mee, en of je een deel nou een week of een jaar later leest, je zit zo weer in het verhaal, wat dus aangeeft dat hij een uitstekende auteur is.

Het grappige is dat je het einde van de reeks voelt naderen tijdens het verhaal, aangezien de groep steeds kleiner wordt. Al komt er af en toe een nieuwe aanvulling bij, uit Vlaanderen notabene. 

Uitstekend boek!

Review door Tony

Nederlands 
Paperback 
9789401919920 
14 maart 2024 
400 pagina's
Uitgeverij Omniboek
24,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten