zaterdag 5 augustus 2023

Review: De wereld - Simon Sebag Montefiore



Monumentale wereldgeschiedenis aan de hand van de machtigste dynastieën
‘Montefiore vertelt gretig over de geschiedenis van de wereld aan de hand van fraaie familieverhalen; een tour de force.’ Paul van der Steen, Trouw

Zo’n 950.000 jaar geleden liep een gezin van vijf langs de kust. De voetstappen die zij achterlieten zijn de oudste ooit gevonden. Voor historicus Simon Sebag Montefiore vormen ze het begin van een nieuw soort wereldgeschiedenis: een familiegeschiedenis die alle tijdperken en continenten overspant en waarin familiebanden centraal staan.

In dit monumentale boek vertelt Montefiore de geschiedenis van de wereld aan de hand van de grootste dynastieën uit de historie. Hij voert ons mee naar hofintriges, liefdesaffaires en gezinslevens en verbindt grootse thema’s als oorlog, migratie, ziekte, religie en technologie aan de mensen in het hart van de geschiedenis. Het is een verhaal over een buitengewone verzameling mensen, van heersers en veroveraars tot priesters, charlatans, artiesten, wetenschappers, magnaten, gangsters, geliefden, partners en kinderen.

De machtige dynastieën in dit boek – van de Inca’s en de Ottomanen tot de Habsburgers en de Kennedy’s – vertegenwoordigen de omvang van de menselijke ambitie, waarbij bloedige successieoorlogen, verraderlijke complotten en onthutsende grootheidswaanzin samengaan met een bloeiende cultuur, hartstochtelijke romances en verlichte goedheid. De wereld vertelt het fascinerende verhaal van de mens en hoe zij de wereldgeschiedenis vormgaf.
Review door Tony

Een wel erg dik boek, maar het behandelt dan ook een erg breed tijdsbestek met als rode draad: familie. De auteur combineert hiermee dus in feite een themaboek met een biografisch werk. De wereldgeschiedenis dus, maar dan vanuit het oogpunt van de vele families.
De verhalen worden door elkaar gehusseld, verspringen van de ene tijd naar de andere tijd, van land naar land, wanneer de auteur op vergelijkbare gebeurtenissen stuit in de geschiedenis. Daardoor is het soms moeilijk volgen, want vele namen volgen elkaar in snel tempo op.

Verwacht geen afbeeldingen die de leestekst onderbreken, maar puur leesplezier en dat meer dan 1400 pagina's lang.

Je leert heel wat kennen over verschillende historische figuren, verhalen die boeiend zijn, schokkend zijn of herkenbaar, want de auteur schuwt de gruwelijkheden niet en gaat daar tot in detail in op. 

Montefiore heeft gelukkig wel een aangename manier van schrijven, en dat moet ook wel met zo'n opsomming van gebeurtenissen en zo'n dik boek. Maar er zaten wel regelmatig fouten in die de redacteuren of vertalers over het hoofd hebben gezien en licht storend waren.

Toch heb ik van dit meesterlijke werk genoten en heel wat opgestoken.


Nederlands Hardcover 
9789000368587 
17 november 2022 
1472 pagina's
69,99 euro
Het Spectrum

Geen opmerkingen:

Een reactie posten