zondag 15 mei 2022

Review: Dit kan pijn doen - Stephanie Wrobel



Een spannende roman over twee zussen – de een in de greep van een sekte, de ander gevangen in een web van haar eigen leugens

‘Zullen wij je zus vertellen wat je gedaan hebt, of kom je dat zelf doen?’
Zakenvrouw Natalie Collins ontvangt vanuit het niets een mail vanaf het retraite-eiland Wisewood. Haar jongere zusje Kit heeft zich daar teruggetrokken om in de beslotenheid van deze sekte de dood van hun moeder te verwerken. Ze dacht daar een beschutte plek en steun te vinden, maar met die mail dreigt Wisewood plots Natalies grootste geheim aan Kit te onthullen. Natalie vertrekt halsoverkop naar het eiland. En dan blijkt dat het niet zo gemakkelijk is om los te komen uit de greep van Wisewood en zijn charismatische leidster. In deze donkere psychologische roman volgen we vrouwen die op hun eigen manier lijden onder traumatische ervaringen uit hun kindertijd en zoekende zijn hoe daarmee om te gaan. Moet je ervoor wegrennen, leg je je lot in andermans handen – of moet je de directe confrontatie aangaan met je ergste angsten?

Dit debuut van Wrobel is één van de beste thrillers die ik dit jaar heb gelezen. Scherp, intelligent en origineel.

De hoofdstukken lezen we om en om vanuit het standpunt van Nathalie en dat van Kit. Daartussenin zijn er ook hoofdstukken waarin we het leven volgen van twee zusjes en hun sadistische, tirannieke vader. Hoe één zusje opgroeit tot een vrouw die met haar illusionistenshow soms heel ver gaat.

De auteur is er heel sterk in om de personages levensecht over te brengen, om ze stuk voor stuk uniek te schetsen. Met diepgaande psychologische analyses en achtergrondschetsen; waarom mensen de dingen doen die ze doen.
Ook hoe de sekte in elkaar zit, vond ik bijzonder origineel gevonden. Je kent ook de achtergrond van de sekteleider, en dat maakt het allemaal nog realistischer.

Het verhaal is spannend opgebouwd, met voldoende rustpunten, en een vlotte schrijfstijl. Je kunt je alles levendig voorstellen, soms zelfs té, wat het verhaal af en toe beklemmend maakte, en dus een steengoede thriller.  

En het einde is een verrassing van jewelste!

Aanrader!!! Ik kon het dan ook niet wegleggen. 

Nederlands 
Paperback 
9789044644135 
Druk: 1 mei 2022 
368 pagina's
23,99 euro
Prometheus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten