zondag 22 mei 2022

Review: De zusjes uit het Verzonken Moeras - Lucy Strange



'De zusjes uit het Verzonken Moeras' van Zilveren Griffel-winnaar Lucy Strange is een beklemmend mooi historisch kinderboek vol magie. Zes zusjes wonen op een armzalige boerderij omgeven door moerasland. Hun vader is een tiran. Hun zorgzame grootmoeder probeert hen te beschermen, maar wat als zij er niet meer is? Het dorpje in de moeraslanden krijgt bezoek van een mysterieus circus, waar de drie oudste zusjes op een avond samen heen gaan. De volgende ochtend is Grace, de oudste, spoorloos verdwenen. Kan Willa haar zus redden van haar lot, en tegelijkertijd aan haar eigen noodlot ontsnappen? De boeken van Lucy Strange zijn alles wat je van goede boeken verwacht: soms poëtisch, soms beklemmend, maar altijd ontroerend en troostend. In het Verenigd Koninkrijk is Strange een van de belangrijkste jeugdboekenauteurs. Ook hier wordt haar werk hoog gewaardeerd: ‘Het geheim van het Nachtegaalbos’ werd bekroond met een Vlag & Wimpel en ‘Ons kasteel aan zee’ met een Zilveren Griffel. Na haar derde enthousiast ontvangen jeugdboek ‘De geest en het meisje’ komt Strange nu opnieuw met een historisch en meeslepend verhaal: ‘De zusjes uit het Verzonken Moeras’.

Dit is een sprookje voor volwassenen (en wat oudere kinderen). 

Zes zusjes wonen samen met hun vader en grootmoeder op een boerderij in een dorpje waar nogal een bekrompen en ouderwetse mentaliteit heerst. Hun vader gelooft in een vloek die over het hebben van zes dochters gaat. Daarom moet de oudste trouwen en ook de andere zusjes hebben allemaal een taak die ze moeten volbrengen om de vloek tegen te houden (want de vader denkt dat als ze dit niet doen, hij zal sterven). 

Alle zusjes hebben een eigen, uniek karakter. Ook de grootmoeder vond ik een apart figuur. Vrouwen in het dorp mogen namelijk niet lezen en schrijven, en boeken zijn er nagenoeg verboden. Maar de oma heeft een geheime boekenvoorraad en daaruit leest ze dan de zusjes uit voor (wanneer de vader weer eens in het café zit). 

De zusjes hebben een hard leven, maar ze hebben ook elkaar en de grootmoeder, en ze blijven positief. Wanneer de oudste zus verdwijnt, gaat Willa haar zoeken. Een spannend avontuur volgt. Willa is een dappere meid die probeert om zich niet te laten leiden door de zovele bijgelovige verhalen waarmee ze opgevoed is. 

Het verhaal neemt vaak een verrassende wending, en het einde is zalig (en ook triest). 

Ik heb enorm van dit (volwassen) sprookje genoten. Het is origineel, heeft fantastische personages en het verloopt niet altijd zoals je denkt dat het zal. 

Aanrader!

Nederlands 

Paperback 

9789025775919 

Druk: 1 april 2022 

280 pagina's

16,99 eur

Gottmer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten