dinsdag 1 februari 2022

Review: Barbarossa - Jonathan Dimbleby



Met operatie Barbarossa, de Duitse invasie van Rusland in de zomer van 1941, wenste Hitler niets minder te bereiken dan de vernietiging van het Sovjetcommunisme, de uitroeiing van de Joden en het scheppen van lebensraum voor het arische ras. Maar de Duitse opmars werd een kolossale mislukking en leidde tot de totale ineenstorting van het Derde Rijk.

In Barbarossa presenteert Jonathan Dimbleby een nieuwe, meeslepend geschreven reconstructie van de meest beslissende veldslag uit de moderne geschiedenis. Met nieuw bronnenmateriaal ontrafelt Dimbleby de militaire, politieke en diplomatieke strategieën, portretteert hij de hoofdrolspelers en vertelt hij het epische verhaal van de mannen en vrouwen op het slagveld – van de slachtoffers en de daders.

Review door Tony.

Het is duidelijk dat de auteur gedegen research heeft gedaan, want vele details kende ik nog niet, ondanks mijn reeds uitgebreide kennis. 

De auteur beschrijft het bovendien beeldig, zodat je het gevoel hebt dat je erbij bent. 

Hier en daar tref je foto's aan die de tekst nog eens meer tot leven brengen. 

Het gebeurt maar zelden dat je zo'n goed doordacht en uitgewerkt boek over geschiedenis tegenkomt, dat zo goed gedocumenteerd is en prettig in schrijfstijl is neergepend. 

Als je denkt alles al gelezen te hebben over de tweede wereldoorlog, heeft dit boek een nieuwe standaard neergezet die je weet te verrassen. 

Zo goed als alle aspecten van operatie Barbarossa worden hierin behandeld en toegelicht, dankzij het scherpe inzicht van de auteur en zijn gedegen research. 

Hij richt zich niet alleen op de grote spelers in het gebeuren, zoals de wereldleiders van die tijd, maar ook op de mensen die voor hen werkten; de diplomaten en onderhandelaars.

Ongewild geeft hij ook een goeie blik op een hoop van de redenen die deze verschrikkelijke wereldoorlog op gang hebben gebracht en de mogelijkheden die er geweest waren om die te voorkomen.

Ook geeft hij veel gewag van de gebeurtenissen van de gewone burgers en de soldaten, wat het extra interessant maakt.

Een prachtig standaardwerk en ik wou dat hij dikker was, ook al is alles gezegd.

Nederlands 

Paperback 

9789029544405

 Druk: 1 november 2021 

728 pagina's

De Arbeiderspers

39,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten