maandag 10 januari 2022

Review: Twaalf keizers - Mary Beard



Hoe ziet macht eruit? In Twaalf keizers vertelt Mary Beard, in een tijd dat er weer beelden van hun voetstuk worden getrokken, hoe de beeldvorming van de rijken en machtigen in het Westen meer dan twee millennia lang is bepaald door voorstellingen van Romeinse heersers. Centraal staan de ‘twaalf keizers’, van de meedogenloze Julius Caesar tot de vervloekte Domitianus. Waarom staan juist die moordende autocraten in de kunst tot op de dag van vandaag zo sterk op de voorgrond?

In dit rijk geïllustreerde boek neemt Beard de lezer mee op een rondreis door tweeduizend jaar kunst- en cultuurgeschiedenis. Een verhaal van veranderende identiteiten en ambivalente weergaven van autoriteit.
Review door Tony

Weer een boek van Beard dat uitstekend geschreven is. Het gaat niet alleen over de keizers zelf, maar ook veel op hoe ze invloed hebben gehad op onze cultuur, ons denken, onze kunst, het dagelijkse leven. 

Het is vreemd om iemand connecties te zien leggen met keizers van lang geleden en de hedendaagse kunst en hoe die invloed, met tweeduizend jaar afstand ertussen, tot stand is gekomen en nog steeds effect heeft. 

Beard schetst een fascinerende reis door de eeuwen heen aan de hand van kunst en de invloed van de cultuur erop die het doorgeeft. 

Het is ongelooflijk hoe lang het duurde voor we de invloeden van de Romeinen van ons af konden schudden of denken dat we het van ons hebben afgeschud.

Het boek zet je aan om na te denken over de wereld om je heen op een bijna filosofische manier.

Een sterke aanrader. Ik heb er dagenlang heerlijk van kunnen genieten!
Vijf op vijf sterren!

Paperback 
9789025314156 
Druk: 1 
december 2021 
416 pagina's
Athenaeum & Polak & Van Gennep
40 euro

1 opmerking: