zaterdag 17 oktober 2020

Review: De beer – Andrew KrivakVolkomen op zichzelf aangewezen weten een vader en dochter te overleven in de schaduw van een berg. De vader leert het meisje niet alleen vissen en jagen, maar wijdt haar ook in in de geheimen van de seizoenen en de sterren. Hij bereidt haar voor op een volwassen leven in harmonie met de natuur, want zij tweeën zijn wat resteert van de mensheid. Maar wanneer het meisje na de dood van haar vader alleen achterblijft in een onbekend landschap, is het een beer die haar de weg naar huis wijst, dwars door een uitgestrekte wildernis die de belangrijkste lessen van al biedt, als ze kan leren te luisteren.
De beer, een verhaal over de kwetsbaarheid van de mens, over liefde en verlies, is zowel een waarschuwing als een eerbetoon aan de heerschappij van de natuur.


Moeilijk om dit boek te omschrijven, maar dat het betoverend mooi is, is een feit.
Het speelt zich af in de toekomst, waar er nog slechts twee mensen op Aarde leven. Maar daar gaat het in principe niet om. Dat dystopisch (eigenlijk utopisch in dit geval) beeld is slechts de basis. Waar het om gaat is een meisje en haar vader, en hoe ze overleven in harmonie met de natuur. De vader leert het meisje alles, hoe ze moet jagen, kledij en schoenen, pijl en boog moet maken en veel meer. Ze zijn gelukkig en hebben alles wat ze moeten hebben. Op een tocht naar de zee, om zout in te slaan, krijgt de vader een ongeluk en sterft niet lang daarna. Het meisje wordt gered door een beer die haar verder op haar tocht vergezelt.
Het is ongelooflijk prachtig hoe de auteur alles omschrijft. De natuur, de gedachten van het meisje, haar gevoelens, de dieren en planten. Hoe ze overleeft: wat eetbaar is en wanneer. De harde winters en zachte zomers. Nooit eerder stond ik zo dicht bij het leven in de natuur als met dit boek en nooit eerder werd ik er zo in ondergedompeld dat ik me samen met het meisje en de beer op pad waande.
Gevoelige omschrijvingen met een vlotte pen, ontroerend en meeslepend in zijn eenvoud, een modern sprookje voor volwassenen.
Kort gezegd: een dun boekje met grootse inhoud.
Vijf op vijf sterren.

ISBN: 9789021421872

Uitgeverij: Querido
Pagina’s: 176

Prijs: 18,99 €Geen opmerkingen:

Een reactie posten