donderdag 23 januari 2020

Review: Blauwe maan (Jack Reacher #25) – Lee ChildJack Reacher is een voormalig militair agent, opgeleid om altijd een oogje in het zeil te houden. Hij zit in een Greyhoundbus en kijkt naar een oudere man die slaapt in zijn stoel en die een dikke envelop met contanten uit zijn zak heeft hangen. Een andere passagier kijkt ook... uiteraard met de gedachte snel rijk te worden.

Wanneer de overvaller eindelijk een poging waagt, schiet Reacher te hulp. De oude man is hem dankbaar maar weigert Reachers aanbod om hem thuis te brengen. Hij is kwetsbaar, bang en zit duidelijk in grote problemen.

Elders in de stad strijden twee meedogenloze, rivaliserende criminele bendes – de ene Albanees, de andere Oekraïens – om de macht. Hebben ze de controle over de oude man en diens leven? Zal Reacher toekijken en slechte dingen laten gebeuren? Of kan hij de situatie zo beïnvloeden dat die in ieders voordeel is?
Recensie door Tony

De kwaliteit blijft overeind, zelfs bij dit 25ste deel, wat dat betreft is Child een topauteur.

Maar de verhalen worden wel wat eenvoudiger, en ik vind dit deel een van de mindere.

Het is leuk om Reacher te zien evolueren en veranderen, anderzijds is het jammer dat het niet meer zo’n eenzaat is als eerst. En ook jammer dat hij het nodig vindt om te verklaren waarom hij iemand straft, want dat is toch waarom Reacher zo’n held is. Vroeger deed hij het stilzwijgend en dat was een van zijn krachten. Ik mis ook zijn liefde voor cultuur, zijn voorkeuren voor muziek en zo. Je wordt ook niet meer meegenomen in zijn gedachtegangen, die altijd zo sfeervol werden neergepend. Nu is het veelal een discussie met een tijdelijke partner in crime die hij ontmoet.

Verder niks op aan te merken, wederom leuke ideeën en een goed plot, maar niet erg uitgewerkt.

Het klinkt misschien allemaal negatief wat ik zeg, maar dat is niet zo. Het is al een hele prestatie dat de auteur Jack Reacher zo lang vibrant en levend weet te houden. Qua schrijfstijl blijft Child uiteraard zeer sterk bezig, want ook dit deel is weer vlot en spannend, en Reacher blijft een tot de verbeelding sprekend figuur.

3,5 op 5 sterren.


ISBN: 9789024586165Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

352 pagina’s

Prijs: 20,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten