woensdag 24 april 2019

Review: Vuur – Steven RaichlenEen opwindend nieuw boek van dé barbecue-goeroe uit Amerika. Steven Raichlen combineert in zijn nieuwste boek Vuur de beste technieken met eeuwenoude tradities in 100 recepten vol krachtige smaken waarmee je je barbecuegerechten een turboboost geeft. Til je barbecuegerechten naar een hoger niveau met perfect gemarineerde en gegrilde tomahawksteaks, drooggepekelde filet mignons, geschroeide porterhouse-steaks en de beste bereiding van T-bones.

Leer hoe je in bier gepekelde bloemkool aan een draaispit roostert. Bereid een kalfskotelet in rozemarijnkorst met een gasbrander. Gril mosselen in gloeiend hooi, maak gepeperde kip op een zoutsteen en bereid zalmsteaks met een kruidenkorst op een schep. Van ontbijtjes tot cocktails en van groenten tot nagerechten – dit boek bewijst dat vuur, en begrijpen hoe je het beheerst, alles lekkerder maakt.
In het voorwoord legt Raichlen uit waarom dit zoveelste BBQ boek. Je zou verwachten dat hij alles daaromtrent al wel gezegd zou hebben, in een van zijn eerder verschenen 30 boeken, maar niets is minder waar. Raichlen zegt dat grillen, net als alles in onze keuken en cultuur, zich blijft ontwikkelen. En ja, hij heeft gelijk als hij beweert dat er nog nooit zoveel mensen zoveel verschillende producten op de meest geavanceerde barbecues en kooktoestellen hebben gegrild. Of dat nog nooit zoveel mensen zoveel verschillende grill- en rooktechnieken hebben gebruikt, zowel vrouwen, mannen als kinderen.

‘Vuur’ is nieuw op veel vlakken, het brengt helderheid in nieuwe barbecues en accessoires, revolutionaire nieuwe technieken (zoals grillen op zoutsteen) en uiteraard nieuwe gerechten en variaties op de populaire klassiekers.

In het hoofdstuk ‘In zeven stappen naar het grilwalhalla’ geeft Raichlen op heldere wijze tips over de beste barbecuetoestellen, welke brandstof wanneer het beste is, het gereedschap dat je nodig zult hebben, tools om de smaak te versterken, de verschillende grillmethodes, hoe de BBQ aan te steken en ten slotte hoe alles in de praktijk te brengen.

Het BBQ boek is overzichtelijk opgebouwd met hoofdstukken over ontbijt, voorgerechten, broden en pizza’s, salades, rundvlees, varkensvlees, gehakt, gevogelte, zeevruchten, groenten en tofu, nagerechten en drankjes.

Mijn man is helemaal weg van dit boek en heeft er ontzettend veel uit geleerd om het BBQ gebeuren nog smaak- en succesvoller te maken. Zelfs ik, als vegetariër, was opgetogen over de gerechten in het ‘groenten en tofu’ gedeelte. De gerookroosterde wortels gaven een heel nieuwe dimensie aan de smaak van wortels en de gegrilde maiskolven met kokos waren hemels.

‘Vuur’ is werkelijk een must-have voor de BBQ genieters.

Steven Raichlen


ISBN: 9789045218632

Uitgeverij: Karakter Uitgevers

Pagina’s: 336

Hardcover

Prijs: 24,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten