woensdag 6 maart 2019

Review: Vos 8 – George SaundersVos 8 is een dromer. Zijn medevossen nemen hem niet altijd even serieus. Maar hij spreekt mooi wel Mens, een taal die hij zichzelf heeft geleerd door bij een raam naar verhaaltjes voor het slapengaan te luisteren. Vos 8 heeft dus best wat in zijn mars. En wanneer het nieuwe gebouw VosZichtStaete de leefwereld van de vossen bedreigt, vindt hij het geen tijd meer voor dromen maar voor daden.
Dit is zo’n uniek en wondermooi boekje, zowel qua lay-out als qua verhaal én illustraties. Je zou denken dat het voor kinderen is, en op zich zou dat ook wel kunnen, maar de tekst is voor de jongere leeftijd wat minder makkelijk te lezen, veronderstel ik.

Het is namelijk zo dat het verhaal verteld wordt door een vos, genaamd Vos 8, en hij kent dan wel de mensentaal, maar zeker niet foutloos. Dat geeft grappige woorden. ‘Fursgillende’ in plaats van ‘verschillende’, ‘perbleem’ in plaats van ‘probleem’. Dat maakt het lezen in het begin iets moeilijker, je moet er aan wennen, maar na een tijdje heb je door hoe Vos 8 praat en leest het vlotjes.

Vos 8 is een lieve, intelligente, creatieve, beetje gekke en vooral coole vos. Hij praat op een hippe, slang manier tegen zijn vrienden. 


Het verhaal is dan misschien voorspelbaar; de mens neemt de leefomgeving van de dieren over wat de dieren enorm schaadt. Maar doordat het uit het standpunt en inzicht van een vos verteld wordt, blijft het leuk en vaak ook grappig.

Het is een ontroerend, soms vreselijk zielig, soms grappig verhaal over verlies en ontgoocheling, over hoop en nieuwe kansen.

Prachtige uitvoering in hardcover met eenvoudige, lieve illustraties. Ideaal als cadeautje te geven!


George Saunders


ISBN: 9789044541755

Uitgeverij: De Geus

Illustraties: Chelsea Cardinal

Pagina’s: 53

Hardcover

Prijs: 21,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten