woensdag 27 februari 2019

Review: Resurrection Bay – Emma ViskicDe meeslepende thriller Resurrection Bay van Emma Viskic vertelt het verhaal van een dove man die op zoek gaat naar de moordenaar van een jeugdvriend. En hoewel hij je niet verstaat, ziet hij alles…

Wanneer Calebs jeugdvriend op brute wijze wordt vermoord in zijn huis in Melbourne

– vingers gebroken, keel doorgesneden – besluit hij de moordenaar op te sporen. Maar Caleb is doof en hoewel hij inmiddels expert is in het lezen van menselijke expressies, leiden verkeerd liplezen en gemiste woorden tot verwarring en problemen. Als zijn ex-vrouw ook in gevaar blijkt te zijn keert hij terug naar zijn geboorteplaats Resurrection Bay. Maar daar komt hij erachter dat iedereen – ook zijn beste vriend – iets verbergt. En hoe dieper hij graaft, hoe donkerder de geheimen…
De auteur heeft een interessant hoofdpersonage ontworpen met Caleb, hij is intelligent, maar maakt ook fouten, en speelt af en toe met droge humor. Door een ongeluk is hij doof geworden op jonge leeftijd. Hoewel hij goed kan liplezen en zich uitstekend weet te redden, heeft hij toch voor bepaalde taken een partner nodig in zijn onderzoeksbedrijfje, en dat is Frankie. Ze is een vrouw op leeftijd, een alcoholiste al enkele jaren sober, met veel pit en ad rem.

Caleb weigert mensen in te lichten dat hij doof is en dat ze soms iets langzamer moeten praten, omdat hij het belangrijk vindt om als normaal door te gaan, al mist hij daardoor soms informatie. Door zijn doofheid, of niet, is hij wel goed in het herkennen van lichaamstaal en het onthouden van gezichten, wat hem helpt bij zijn werk.

Wanneer zijn beste vriend, die even meehielp, vermoord wordt, denkt Caleb dat het verband houdt met de zaak waar ze aan werkten. De enige hint die hij heeft, is de naam Scott, een naam die telkens weer opduikt. Samen met Frankie probeert hij uit te zoeken wie zijn vriend vermoord heeft en waarom.

Het plot zit goed in elkaar en het is best spannend. Er zit veel actie in en het is een verademing om eens een detective / thriller te lezen in een Australische setting. Je steekt zelfs iets op over hoe ze kijken tegenover de Aboriginal samenleving en uiteraard veel over hoe het is om een slechthorende te zijn, wat voor problemen daardoor op je weg komen.

Het enige minpuntje vond ik dat het niet al te vlot las, dat de schrijfstijl nog iets soepeler kan, maar verder is het een goed debuut.

Tot op het einde word je in spanning gelaten, het verhaal zit boordevol actie en de daders komen als een totale verrassing!

Caleb is charmant genoeg en zijn avonturen intrigerend genoeg om nog volgende delen te willen lezen.


Emma Viskic


ISBN: 9789024583683

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 250

Prijs: 19,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten