donderdag 21 februari 2019

Review: Majesteit! – Correspondentie met keizer Trajanus - PliniusStel, je bent een Romeins gouverneur in een verre provincie en je krijgt te maken met financiële en juridische problemen en rellen. Wat doe je? Knopen doorhakken? Advies inwinnen?

De Romeinse senator Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) koos vaak voor het laatste. Over tal van kwesties schreef hij naar keizer Trajanus. Wonder boven wonder zijn de vragen én de antwoorden bewaard gebleven. Befaamd zijn de brieven over de omgang met de christenen.

De correspondentie biedt een blik achter de schermen. De brieven van Plinius leveren een persoonlijk portret op, en Trajanus’ antwoorden (vaak variaties op ‘kijk maar zelf’) lijken soms een cursus modern management. Steeds is er een boeiende wisselwerking tussen de keizer en zijn favoriete senator. Was het vriendschap?
Recensie door Tony

Met veel verbazing heb ik dit leuke meesterwerkje gelezen over de correspondentie tussen de Romeinse senator Plinius en keizer Trajanus. De manier waarop iemand in zo’n belangrijke positie toch nog bevestiging zoekt bij de machtigste man van het Keizerrijk doet je afvragen of hij zijn werk wel goed wist te doen of dat hij aan het vleien was bij de kiezer, dat er een verborgen politieke agenda was. Het doet je nadenken over de vragen die hij stelt, wat er meer achter kon zitten. Het geeft ook een mooie inkijk op hun wisselwerking en in het bestuur van een Romeinse provincie, en het benadrukt dat er zelfs aan kleine zaken veel aandacht gegeven werd. De antwoordbrieven van de keizer vond ik nog interessanter dan de vragen van Plinius. Het leest vlot door de uitstekende vertaling.

Voor liefhebbers absoluut een aanrader.ISBN: 9789025309626

Uitgeverij: Athenaeum – polak & Van Gennep

Pagina’s: 230

Hardcover

Prijs: 16,50


Geen opmerkingen:

Een reactie posten