maandag 31 juli 2023

Review: Statusangst - Alain de Botton



Alain de Botton – een van de grootste hedendaagse denkers - probeert in ‘Statusangst’ onze universele faalangst te begrijpen - en hoe we die ten goede kunnen veranderen.

In Statusangst onderzoekt Alain de Botton een verschijnsel waarmee iedereen in de westerse wereld op de een of andere manier te maken krijgt. Een gebrek aan waardering van onze medemens, een te grote afhankelijkheid van de mening van anderen; het zijn allemaal factoren die ons het gevoel kunnen geven tekort te schieten. In een samenleving waarin onze waarde wordt afgemeten aan onze materiële wapenfeiten en ons maatschappelijk aanzien, zijn we ons pijnlijk bewust van de noodzaak om te presteren. Statusangst is de prijs die we betalen voor de erkenning van dit voor iedereen zichtbare verschil tussen een succesvol en een onsuccesvol leven.
Review door Tony
Al kan je dit geen zelfhulpboek noemen, het is heel erg leerzaam over ons mensen en onze maatschappij, en de manier waarop we naar elkaar kijken. 
De auteur bekijkt vanuit andere hoeken hoe wij mensen met elkaar omgaan en elkaar naar waarde schatten, hoe de structuur van de huidige maatschappij in elkaar zit en waardoor het grotendeels fout gaat.
Het vreemde aan dit boek is dat je een heleboel dingen om je heen herkent, zoals hoe mensen met geld bezig zijn en hoe hun positie in het leven en de dood is.
Als je empathisch bent voor de wereld om je heen, zul je veel dingen herkennen waardoor je je realiseert dat de auteur gelijk heeft en zijn standpunten steek houden. 
Hij maakt gekruik van humor, kunst en wetenschap, met statistieken die iedereen kan begrijpen.
Gebruikmakend van de bijbel tot aan de politiek, leert hij de lezer waarom het zo moeilijk is om zich niets aan te trekken van wat anderen over ons denken, wat hun mening over ons is. 
Typisch zo'n boek dat je af en toe eventjes weg moet leggen om eens te rade te gaan bij jezelf en je moet nadenken over wat je net hebt gelezen. 
Wat mij het meeste amuseerde was zijn uitleg van kunst en ik zou hem in bijna elk musuem als gids aanbevelen.
Mensen die zichzelf willen leren kennen of de wereld willen veranderen, zullen dit boek geweldig en informatief vinden.

Nederlands 
Paperback 
9789045047652 
09 september 2022 
336 pagina's
Atlas Contact
17,50 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten