woensdag 10 mei 2023

Review: De adel en de nazi's - Stephan Malinowski



Na de Tweede Wereldoorlog raakte de Duitse keizersfamilie Hohenzollern al hun landerijen, kastelen en kunst kwijt. Met rechtszaken, intimidatie en manipulatie proberen zij tot op de dag van vandaag hun verloren eigendommen terug te krijgen. Alles draait om de vraag: waren de Hohenzollerns goed of fout tijdens de Tweede Wereldoorlog? Hebben zij Hitler aan de macht geholpen en collaboreerden zij met de nazi's?
Sinds 1945 zet de familie Hohenzollern vol in op de eigen onschuld en beweert zelfs in het verzet actief te zijn geweest.
In een grondig en meeslepend betoog opent de gerenommeerde historicus Stephan Malinowski de frontale aanval op vijf generaties van de familie Hohenzollern. De keizer en de nazi's is een aanklacht tegen de collaboratie van de keizerlijke familie en de Duitse adel. Dit boek belicht voor het eerst de prominente rol die zij speelden op een keerpunt in de twintigste eeuw - met sleutelscènes in Wieringen en Doorn.
Op het moment dat je dit boek begint te lezen, besef je dat er een lange discussie gaande is in Duitsland over de rol en de positie van de keizerlijke familie na de eerste wereldoorlog, en of ze steun hebben gegeven of promotie hebben gemaakt voor de nazi beweging in diens opkomst naar de macht in 1933. Het is duidelijk dat dit een worsteling is om in het reine te komen met het verleden of dit op zijn minst te begrijpen en af te sluiten.

Malinowski heeft absoluut niet onterecht prestigieuze prijzen gewonnen voor dit boek. Hij heeft zijn research en verhaal gedaan met de grootste neutraliteit en objectiviteit, gepaard met een enorme lading aan bewijzen en feiten.

Het is fascinerend om te lezen hoe macht, politiek, geld en geloof met elkaar verweven zijn, aan de hand van de geschiedenis en het heden van de Duitse keizerlijke familie en adel. 

Het geheel mag af en toe verschrikkelijk droog en langdradig overkomen, en toch wurm je je onweerstaanbaar door het boek heen, omdat het een belangrijk deel is van de Duitse geschiedenis dat verteld moet worden.

Het neemt je niet alleen mee naar het verleden, maar ook naar het heden, over hoe adel en koninklijke families werken, belangrijk zijn geweest, maar daarom niet meer per se belangrijk zijn op dit moment. Dat toont de moderne Duitse staat op dit moment wel aan.

Na het doorwerken en lezen van dit omvangrijk werk is het duidelijk dat de discussie over collaboratie van de adel en de nazi's afgesloten is, al zal er waarschijnlijk nog veel over nagepraat worden.

Aanrader voor wie een naslagwerk nodig heeft voor deze periode in de geschiedenis.


Nederlands 
Hardcover 
9789046829936 
06 januari 2023 
624 pagina's
Nieuw Amsterdam
42,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten