zaterdag 24 april 2021

Review: Dantes goddelijke komedie – De hel – verteld door Lies Lavrijsen

 


Na Romeo & Julia, Frankenstein en Jekyll & Hyde vullen we ons rijtje wereldklassiekers aan met De goddelijke komedie: de hel, van Dante Alighieri. De hel is een verslag van de reis door een van de drie rijken van het hiernamaals en geldt als een van de hoogtepunten uit de (Italiaanse) literatuur. Lies Lavrijsen bewerkte de poëtische tekst uit de veertiende eeuw tot een prettig leesbaar verhaal. Ze geeft met voetnoten bovendien extra toelichting bij de verschillende personages.

In de serie wereldklassiekers van Blossom Books is er een prachtige uitgave van Dantes goddelijke komedie verschenen. Prachtig zowel qua uitvoering (een paar sprekende, passende illustraties en een mooi vormgegeven, stoffen hardcover), als qua verhaal (al is het verouderd, het is nog steeds pakkend) als qua vertaling en verwerking door Lies Lavrijsen.

Het moet een onmogelijke taak geleken hebben voor Lavrijsen om zo’n oude, moeilijke tekst voor het grote (en jonge) publiek begrijpelijk en spannend te maken, maar het is haar met glans gelukt.

Dantes goddelijke komedie bestond uit drie stukken, maar er werd geopteerd om het bij één te houden, anders zou het boek veel te dik worden (er is normaal de hel, de hemel en het vagevuur).

Het is even doorzetten, want het blijft natuurlijk een tekst geschreven in de middelleeuwen en zelfs al heeft Lavrijsen het moderner en toegankelijker gemaakt, het blijft ouderwets en zwaar aandoen. Zet door, want het loont absoluut te moeite.

De beschrijving van de negen cirkels van de hel zit boordevol fantasie, gruwelijke scenes en historische figuren. De meeste van deze figuren kennen we niet meer, maar dat heeft Lavrijsen uitstekend opgelost door voetnoten te plaatsen. Ik zou sowieso aanraden die voetnoten te lezen; ze zijn verhelderend en vaak zelfs grappig.

Ook het voorwoord zou ik niet overslaan.

Ik kan me geen leukere manier voorstellen om kennis te maken met een oud, klassiek werk.

Chapeau voor Blossom Books voor dit initiatief – en de andere wereldklassiekers die ze reeds hebben vertaald.

Vier op vijf sterren.

 

ISBN: 9789463492539

 

Uitgeverij: Blossom Books

Hardcover in stof

Pagina’s: 305

 

Prijs: 27,99€

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten