zaterdag 25 april 2020

Review: Wee de overwonnenen – Alexander van de Bunt



Wee de overwonnenen van Alexander van de Bunt is een diepgravend historisch werk over de vroege bewoners van de Lage Landen.
In Wee de overwonnenen vertelt de talentvolle archeoloog Alexander van de Bunt het verhaal van de vroege bewoners van onze streken. Wij kennen deze volkeren vooral door de ogen van de Romeinen, met name via Julius Caesar en Tacitus. Maar wie waren de bewoners van de Lage Landen? Wat waren hun gebruiken? Welke taal spraken ze? Welke goden vereerden ze? En vooral: waar kwamen ze precies vandaan? Op levensechte wijze beschrijft Alexander van de Bunt vele cruciale gebeurtenissen, zoals de Slag bij het Teutoburgerwoud en de Bataafse Opstand. Hij schrijft over de relatie tussen Germanen, Kelten en Romeinen en laat zien dat globalisering en migratie van alle tijden zijn. Wee de overwonnenen is een diepgravend boek voor iedereen die meer wil weten over de Bataven, de Friezen, de Cananefaten en andere stammen in het huidige Nederland en België rond het begin van de jaartelling.

Review door Tony

Het boek begint met de aankomst van de eerste romeinse legioenen onder Julius Caesar tot na de Bataafse Opstand in de tijd van Vespasianus. De auteur gebruikt rijkelijk bekende en onbekende Romeinse bronnen.

Met een vlotte schrijfstijl, makkelijk leesbaar dus, wordt de geschiedenis van de Lage Landen en de omringende gebieden, zoals Duitsland en Engeland, verteld. Het gaat over hoe de Germaanse stammen en het Romeinse rijk met elkaar omgingen, hoe ze een wisselwerking kregen en deels elkaars cultuur overnamen.

Het is voor het eerst dat ik een boek lees over de Romeinen in mijn geboorteland, netjes in een vloeiende, chronologische volgorde.

We lezen over de geschiedenis, de volksverhuizingen, de massaslachtingen, de stammenoorlogen, en uiteindelijk ook waar we vandaan komen. Nederlanders en Belgen zijn dus één pot nat. Het wordt in dit boek niet expliciet gezegd, maar het word je wel duidelijk dat cultuuruitwisseling en vluchtelingen van alle tijden zijn.

Zelfs iemand die al veel over dit onderwerp weet, zal nog verrast worden met feiten die op een zeer ontspannen en boeiende manier gegeven wordt. En er wordt duidelijk door de auteur aangegeven wanneer hij ook niet zeker is van sommige feiten.

Het plaatst nationalisme in een vreemd daglicht, aangezien het toen nog niet bij ons bestond.

En je kan trots zijn op de Belgen, de dapperste onder de Galliërs, terwijl je toch duidelijk gemaakt wordt dat we niet van één stam afkomen, maar van verschillende stammen. Eén daarvan zijn de Eburonen die door Julius uitgeroeid werden.

Verder is het heel interessant om zijn stellingen over politieke beslissingen te lezen en wat er allemaal, ten tijde van het Romaniseren van ons land, achter de schermen gebeurde.

Mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de Lage Landen of de Romeinen in het algemeen kunnen hun hart met dit boek ophalen. Ook voorzien van enkele fascinerende foto’s en kaarten. Een leerrijk boek dat je met plezier leest!

Dikke vijf op vijf sterren!



ISBN: 9789401916721



Uitgeverij: Omniboek

Pagina’s: 266

Prijs: 20,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten