zaterdag 21 maart 2020

Review: Tao Te Tsing (een nieuwe vertaling) – Lao-Tse / Sam HamillIn een bewerking van Sam Hamill

Geïllustreerd door Kazuaki Tanahashi

Tijdloze wijsheid om eindeloos te herlezen!

De Tao Te Tsjing, meer dan 2000 jaar geleden geschreven door Lao Tse, is een van de meest vertaalde boeken ooit. Dit komt omdat Chinese karakters niet letterlijk om te zetten zijn in een westerse taal.

De kracht van Sam Hamills vertaling zit hem in het feit dat hij de tekst zo poëtisch mogelijk uit het Chinees heeft vertaald. Daardoor is deze vertaling van de Tao Te Tsjing dicht bij de originele Chinese tekst gebleven.

Het resultaat is een prachtige polyinterpretabele vertaling die je uitnodigt om deze tekst keer op keer weer te lezen en te overdenken.

Speciaal voor dit boek heeft de kunstenaar en kalligraaf Kazuaki Tanahashi een aantal prachtige Chinese karakters geschilderd.
Review door Tony

Al vaak gehoord over dit werk, en eindelijk eens gelezen. Zo’n klein boekje dat zoveel invloed heeft gehad op zo’n groot deel van de wereld, daar moest ik meer over weten. Philip K. Dick was er een fan van (auteur van o.a. Bladerunner).

Het boekje bevat 81 gedichten met richtlijnen van wat je verwachten kan in het leven en hoe je hoort te reageren en je te gedragen. Dus een filosofisch werkje wat inderdaad heel goed toepasbaar is in het leven. Sommige gedichten zijn gewoon ronduit mooi, andere bevatten daarnaast ook een grote wijsheid. Soms dingen die je al weet, maar al lang niet meer bij stilgestaan hebt. Herkenbare situaties die je in een nieuw daglicht ziet.

Makkelijker te lezen dan de bijbel en omdat het in gedichtvorm is geeft een nog grotere schoonheid aan de teksten.

Door het makkelijke pocketformaat dat fraai vormgegeven is, is het handig mee te nemen.

De prachtige kalligrafieën van Kazuaki Tanahashi worden telkens netjes uitgelegd.

De vertaler en de kalligraaf komen op het einde ook nog kort aan bod.ISBN: 9789492995285

Uitgeverij: Samsara

Pg’s: 157

Pocketformaat / Hardcover

Prijs: 12,95 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten