woensdag 4 maart 2020

Review: De schaker en het meisje – Alex ReeveLeo's geliefde Maria wordt vermoord. Leo gaat zelf op onderzoek uit, wanhopig om uit handen van de politie te blijven. In victoriaans Londen is zijn trans-identiteit een misdaad waar de dood op staat.

Alex Reeve schreef met 'De schaker en het meisje' (The House on Half Moon Street) een bijzonder misdaadverhaal waarin het thema van transseksualiteit centraal staat.

Londen, 1880. Leo Stanhope, lijkschouwer, schaakspeler en verliefd op Maria – een prostituee met wie hij van plan is te trouwen. Maar dan wordt Maria's lichaam met ingeslagen schedel opgevist uit de Theems. Leo is verdachte nummer één. Om zichzelf vrij te pleiten gaat Leo op zoek naar de dader, wanhopig om uit handen van de politie te blijven, want Leo verbergt een groot geheim: hij is geboren als vrouw maar leeft als man. En in victoriaans Londen is dat een misdaad waar de dood op staat…
Weer zo’n boek waarbij je, eens je begint te lezen, de tijd uit het oog verliest.

De auteur beschrijft het Londen in de 19 de eeuw met veel kennis van zaken. Niet alleen hoe de stad eruitziet, het vuil, het klimaat, de donkere sfeer, maar ook hoe mensen toen waren. Zowel de arbeidersbevolking als de hogere standen. Hoe ze stonden tegenover prostitutie, transseksualiteit, de lagere klassen…

Leo vond ik meteen een supertof personage. De auteur is met dit personage van de doorsnee paden afgeweken en dat maakt Leo interessant. Er wordt scherp weergegeven hoe het voelde voor Leo om als vrouw geboren te zijn maar zich een man te voelen. Ook hoe de omgeving hierop reageert in het Victoriaans Londen.

Het verhaal is intrigerend en het plot is opgebouwd uit tal van verrassingen. Een superboeiende whodunnit waarbij je tot op het laatst te raden hebt wie het gedaan heeft. Ik durf er bijna mijn hand voor in het vuur te steken dat geen enkele lezer zal vermoeden hoe het precies in elkaar steekt.

Ik kijk reikhalzend uit naar de volgende delen met Leo Stanhope in de hoofdrol.

Sterke aanrader! 5 op 5 sterren.ISBN: 9789026147920Uitgeverij: De Fontein

Pagina’s: 318

Prijs: 19,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten