maandag 23 september 2019

Review: De verdwenen stad – Camilla StenEen klein Zweeds dorp in de jaren vijftig komt groot in het nieuws als de hele populatie van de stad zonder één aanwijzing verdwijnt. Het mysterie wordt niet opgelost en al snel raakt de gebeurtenis in vergetelheid.

Alice groeit op met een fascinatie voor deze wonderlijke gebeurtenis uit het verleden. Haar grootmoeder heeft haar het verhaal verteld. Zij verloor haar hele familie tijdens deze onverklaarbare verdwijning.

Als Alice volwassen is, verzamelt ze een groep vrienden met wie ze een documentaire over dit fenomeen wil maken. Met als doel: voor eens en altijd uitzoeken wat er echt is gebeurd. De groep vrienden is de eerste in vijftig jaar die deze vreemde "dodenstad' bezoekt. Al beginnen ze daaraan te twijfelen als ze er eenmaal zijn.
Ik had hoge verwachtingen van dit boek en ze werden grotendeels ingelost.

Alice is haar hele leven opgegroeid met de verhalen van haar grootmoeder. Hoe de zus, haar man en dochter, samen met bijna negenhonderd bewoners uit een klein mijnstadje plots verdwenen waren. Alice wil er koste van koste een documentaire over maken en trommelt daarvoor een klein team op. Tone, die haar zal helpen met de fotografie, Emmy, een vroegere studiegenoot en vriendin voor de regie en Emmy’s vriend Robert die alles zal filmen. Ten slotte nog Max die het project financiert. Ze gaan maar voor enkele dagen om een teaser te filmen om meer sponsors te kunnen vinden. Al gauw, nadat ze in het verlaten stadje zijn aangekomen, gebeuren er vreemde dingen. Ze horen stemmen, zien rare figuren.

Het is zeker geen alledaags horrorverhaal.

Sten heeft de personages bijzonder goed uitgediept. Psychologie en trauma’s uit het verleden spelen een grote rol in dit mysterieuze verhaal. Je leert ze allemaal door en door kennen, alsook hun wederzijdse relaties en hun achtergronden.

Sten schrijft mooi, diepgaand en met een zekere vlotheid.

Het is af en toe spannend, maar soms zakt het verhaal dan weer een beetje in.

Als je houdt van een psychologische thriller, dan is dit een boek voor jou.

Uiteindelijk krijgen we te weten wat er met de dorpelingen gebeurd is. Het is niet iets wat ik verwacht had, maar dat is juist goed.

Een intrigerende thriller met onderhuidse spanningen, en waar intriges en wantrouwen volop meespelen.ISBN: 9789045216645

Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.

358 pagina’s

Prijs: 21,50
Geen opmerkingen:

Een reactie posten