maandag 2 april 2018

Review: TLV – Recepten en verhalen uit Tel Aviv – Jigal Krant'Eten we nou in een discotheek, of dansen we in een restaurant?!' vroeg mijn Nederlandse tafelgenoot zich verwonderd af, terwijl een in minirok gestoken schone stond te swingen boven zijn dampende lamsshoarma. Het was zijn eerste kennismaking met het nachtleven van Tel Aviv, waar alle vormen van vermaak naadloos in elkaar overvloeien.


Nergens wordt het leven uitbundiger gevierd dan in Tel Aviv, de vrolijkste en tolerantste stad van het Midden-Oosten. De kuststad is het paradijs op aarde: het hele jaar door geweldig weer, prachtige stranden, toonaangevende musea, unieke architectuur en een florerende economie. De inwoners zijn knap, jong, creatief, en stralen een tomeloze levenslust uit.


Nergens eet je beter dan in Tel Aviv. Dat begint al op straat, met onovertroffen fastfood als choemoes, falafel, sjaksjoeka en sabich. In de laagdrempelige restaurants maken chefs dankbaar gebruik van de rijke eettradities van de immigrantenbevolking en de Arabische buren. Het resultaat is een inventieve fusion-keuken zonder regels en taboes.


TLV is een culinaire liefdesverklaring van Jigal Krant aan zijn tweede thuis in meer dan 100 recepten en verhalen. Geschreven met vlotte pen en een gezonde dosis humor. De toegankelijke gerechten zijn dankzij hun originele bereidingen en onalledaagse ingrediënten allemaal nét even anders. Denk: paarse tabouleh, visshoarma, ratatouille in een pita, bietencarpaccio, gegrilde avocado en risotto van freekeh. TLV is een kookboek, leesboek en reisboek ineen. Dankzij de aanstekelijke foto's wil de lezer nog maar één ding: zo snel mogelijk een ticket boeken naar TLV.


TLV heeft alles: leuke en interessante verhalen, prachtige foto’s en overheerlijke recepten, en dat allemaal afkomstig uit Tel Aviv. Dat maakt het een van de meest originele (kook&reis)boeken van de laatste tijd.
Tijdens het lezen, waarmee je amper kunt stoppen, krijg je al trek, en gelukkig dat de recepten je uitnodigen om naar de keuken te stappen, want anders ben je uren enkel aan het lezen en zou je eten vergeten.  
En de afbeeldingen! Heel treffend, sfeervol en mooi om naar te kijken.

De schrijfstijl is vlot, soms grappig, to the point en met veel boeiende details.
De recepten zijn duidelijk en overzichtelijk, niks ingewikkeld en makkelijk te vinden ingrediënten.
De auteur deelt zijn passie en liefde, zijn kennis en zijn geheimen, waardoor dit een onvergetelijke trip door Tel Aviv wordt. En ja, het is zelfs een reisboek; je krijgt een hele lijst met must see & go adressen.

Mijn man en ik zijn al tientallen jaren grote fan van de Midden Oosterse keuken en minstens eenmaal per week verschijnt er een gerecht uit deze regio op onze tafel. Toch hebben we nog veel bijgeleerd door dit kookboek. En niet te vergeten, er staan tal van vegetarische gerechten in, zoals de (O, ik begin alweer te kwijlen) ‘geroosterde aubergine met techina, hazelnoten en granaatappelpitten’. Jigal heeft ons de verfijning van deze eetcultuur nog meer bijgebracht, en daar zullen onze smaakpapillen hem eeuwig dankbaar voor blijven.
Zeer sterke aanrader voor de kook- en reislustige en ah, who am I kidding, voor iedereen die graag leest en geniet.

ISBN: 9789038803548
Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar
Pagina’s: 325
Hardcover in stof
Met bladwijzerlint
Fotografie: Vincent van den Hoogen
Prijs: 29,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten