maandag 28 augustus 2017

Review: Mijn landhuizen - Brieven over Romeinse villa's - Plinius


Hoe zou het zijn om te wonen als een rijke Romeinse gentleman? En dan bij voorkeur in een grandioos buitenverblijf ergens in Italië, ver van het jachtige Rome, en voorzien van alle denkbare comfort.

De Romeinse senator en redenaar Plinius de Jongere (ca. 62-ca. 113) bezat diverse landgoederen. In zijn correspondentie heeft hij het er vaak over. Zo geeft hij in twee beroemde "villabrieven' fraaie beschrijvingen van zijn buitenverblijven aan de kust bij Rome en in Umbrië. Inclusief tuinen, kunstwerken en landschap. Zijn brieven vertellen ook over de reizen ernaartoe, over de ideale dagindeling tijdens welverdiende vakanties, en over het intense verlangen daarnaar in tijden van plicht en werk. Ook Plinius droomde van rust en ruimte.
Wie deze brieven leest wordt voor even opgenomen in de Romeinse elite. En ervaart hoe de allerrijkste Romeinen woonden en leefden.


Mijn landhuizen is een apart boekje op vele gebieden. Het is een klein, mooi vormgegeven boek met harde kaft en ook de inhoud is bijzonder. De insteek, brieven van Plinius waardoor je het leven in Romeinse villa's leert kennen, vind ik bijzonder origineel. Niet iets wat je makkelijk online kunt opzoeken of in de typische historische boeken vindt.
De keuze van de vertaler, Vincent Hunink, is een mooie selectie brieven geworden. Ze zijn stuk voor stuk interessant en leuk om te lezen. 22 brieven met uitstekende toelichtingen van de auteur, classicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.
Het onderwerp is ook wel intrigerend; een inkijk in het persoonlijke leven van die tijd,  de woningen en leefomgevingen; hoe dat er aan toeging. Daarom is dit historisch boekje eigenlijk geschikt voor iedere lezer, zelfs degenen die niks met geschiedenis of met de Romeinen van doen hebben. Het non-fictiegehalte is aantrekkelijk doordat het lijkt alsof je stiekem gluurt in het leven en het denken van Plinius; een beetje zoals het lezen van iemands dagboek. Zijn zorgen en plezieren, zijn verlangens en hoop. Plinius, die naast zijn politieke carrière heel erg geïnteresseerd was in literatuur bijvoorbeeld.
Uiteraard is de schrijfstijl archaïsch, maar dat verhoogt juist de charme van de correspondentie en brengt de lezer meer in de tijdszone en sfeer van die tijd.
Nogmaals: een zeer geslaagd boekje dat én ontspannend leest én informatief is, en bovendien geschikt voor een breed lezerspubliek.

ISBN: 9789025308070
Pagina's: 116
Hardcover
Uitgeverij: Athenaeum - Polak & Van Gennep

Prijs: 9,99 euro

Geen opmerkingen:

Een reactie posten