woensdag 9 november 2016

Review: De solipsist ☼ Hendrix + VLOG ☼♣


Vier jonge vrouwen: Nena, Lori, Maya en Tamara. Eén om mee te spelen, één om van te houden, één om in een hok achter tralies te plaatsen, één om mee naar de sterren te kijken.
Een internationale beursgoeroe: Robbert Barrydale, de 873ste  rijkste man ter wereld. Draagt een Pamper. Stichter van de Heilige Kerk van het Zinloze Zijn. Heeft maar één slogan: geld moet rollen.Zijn leerling-tovenaar: Egon Egoyan. Gekwetst, verdoemd, opstandig, vertwijfeld. Hij wil álles en hij wil het nú.
Een psychopathische pervert: Johnny Choco. Specialist in de kleine misdaad. En, soms, de grote. Speedfreak. Revolverheld. Gediplomeerd seksist. Specialist in virtual reality. Haat de naam ‘Choco’.
En over dat alles kunstig door de schrijver gedrapeerd: het solipsisme. Een aloude, verbijsterende maar nooit weerlegde filosofische theorie die stelt: Er is maar één bewustzijn, het mijne. Alleen ik besta. De rest, de anderen, de wereld, zijn niet meer dan hersenspinsels van mijn scheppende brein.
Bob Dylan, Procol Harum en Johann Sebastian zorgen voor de huiveringwekkende soundtrack. Op dit briljante schorem laat de uit z’n politiek correcte ketens gebroken schrijver Hendrix zijn duivels los. Het resultaat is een filosofisch-erotische thriller die je in één nacht uitleest. Een disruptieve roman die je knock-out en ontregeld achterlaat.

Het was zo'n boek waarvan ik twijfelde om het te recenseren, de flaptekst intrigeerde me maar stootte me ook af, en wat een geluk dat ik mijn intuïtie gevolgd heb, want het was een van de meest fascinerende boeken die ik de afgelopen tijd gelezen heb.
Het is zowel een diepgaand, filosofisch getinte roman als een verhaal vol decadentie, seks en de donkerste kanten van de menselijke ziel.
Het begint met Egon Egoyan, een oversekst individu dat zijn baan als leraar kwijtspeelt door geflikflooi met een leerlinge, zijn vrouw verliest en daarbij nog bijna al zijn bezittingen. Gelukkig had ie net een beursgoeroe ontmoet op een vreemd verlopen vliegreis. Door hem, Robbert Barrydale, duikt Egon onder in de wereld van de beurzen. Vanaf dan neemt zijn leven de ene bizarre wending na de andere, valt hij van een modaal leven meer en meer in het leven van de superrijken en het verval dat daarmee gepaard gaat.
Waar ik dacht dat het een opgeblazen literair werk zou worden, heeft het boek me enorm verrast met zijn nuchtere, vlotte schrijfstijl, no nonsense, rechttoe rechtaan vertellen, onverbloemde hardcore zonder in vulgariteit te vervallen. Zo'n boek waarvan je het vervelend vindt dat er nog een dagdagelijks leven bestaat waar je toch af en toe naartoe moet.
Het verhaal bevatte echt alles: humor, moord, spanning, interessante filosofische strekkingen, seks, liefde, vriendschap en schwung, vooral heel veel schwung. Personages die er staan als een rots, waar je soms sympathie voor voelt om ze meteen daarna de nek te willen omwringen. Het verhaal leest eigenlijk als een opwindende rollercoaster ervaring waar maar geen eind aan komt.
Ik zei meteen tegen mijn man: dit boek moet je lezen, schat, origineel en verrassend, maar pas op want naarmate de pagina's vorderen word je er meer en meer verslaafd aan.
Hendrix kan er maar beter voor zorgen dat er nog boeken volgen. Deze heeft grote kans in mijn volgende top 10 boeken terecht te komen.
Superaanrader!
Hendrix alias Wilfried Hendrickx

ISBN: 9789089244666
Uitgeverij: Houtekiet
Pagina's: 358
Prijs: 21,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten