vrijdag 28 oktober 2016

Review en supertip: Basisboek India - Amandip Uppal (kookboek)


In dit Basisboek India maak je op een relaxte manier kennis met Indiaas koken. Nog onervaren koks kunnen zodoende zelfvertrouwen opbouwen, terwijl ervaren koks meer hun creatieve kant aangesproken zullen zien. De Indiase gerechten in dit boek zijn geschikt voor elke dag, maar net zo goed voor bijzondere gelegenheden, en zowel traditionele favorieten als klassieke gerechten uit Noord- en Zuid-India passeren de revue.

Alle recepten blijven trouw aan Indiase tradities, maar zijn tegelijkertijd geschikt voor het hedendaagse koken: zo veel mogelijk van tevoren dingen bereiden, en makkelijk boodschappen doen. Basisboek India maakt Indiaas koken up-to-date en leert je er de basis van. Van daaruit kun je dan gaan experimenteren. Recepten als citroen-saffraankip en kokos- of chilichocolademelk zullen je vast doen watertanden, en ongetwijfeld zal je waardering voor Indiase smaken erdoor toenemen. De eenvoudige, snel te bereiden gerechten zorgen ervoor dat je Indiaas eten op elk moment in je maaltijden kunt inpassen.

Dit is een supergeweldig boek, en dat is dan nog een understatement. Zoek je het ideale kookboek om met de Indiase keuken aan de slag te gaan, dan moet je zeker weten deze in huis halen.

De bedoeling was om niet een zoveelste ingewikkeld kookboek samen te stellen, want de Indiase keuken is behoorlijk uitgebreid en moeilijk, maar om de recepten zo op te bouwen dat ze voor iedereen toegankelijk zijn, zelfs voor de beginnende kok, zoals ik. Ik ben absoluut geen keukenprinses maar met de recepten in dit kookboek had ik geen problemen. De auteur heeft de Indiase keuken voor iedereen, iedere soort kok, toegankelijk gemaakt.
Er zitten ook leuke zijsprongen in het boek, zoals wat de beroemde Indiase personen graag lusten, een uitgebreide lijst met de typisch Indiase kruiden en terminologie die je vaak in deze keuken aantreft. 

De uitvoering is enorm degelijk en prachtig; hardcover met rijstreliëf, veelzeggende duidelijke foto's en hoofdstukken die afgescheiden worden door sfeervolle illustraties.
Voor de vegetariërs onder ons is deze buitenlandse keuken trouwens een must, want Indiërs zijn enorm creatief, zeker met de vegetarische keuken.

Pluspunt is ook hoe ieder recept weergegeven wordt, duidelijker kan haast niet: welke ingrediënten je vers in huis moet halen, wat je in voorraad kan bewaren, welke specerijen je nodig hebt en dan de gebruikelijke dingen zoals bereidingstijd en voor hoeveel personen.
Op het eind krijg je als bonus nog een mooi overzicht met menu-ideeën voor ontbijt, brunch, lunch, afternoon chai en een doordeweekse familiemaaltijd.

Kort gezegd: alles voor de Indiase keuken op een eenvoudige overzichtelijk manier in één prachtig geïllustreerd boek!
Het hele boek is één wonderbaarlijke, overheerlijke reis door India. 
Aanrader!!!
Amandip Uppal

ISBN: 9789023014928
Uitgeverij: Becht
Pagina's: 256
Hardcover
Prijs: 29,95


Geen opmerkingen:

Een reactie posten