dinsdag 18 oktober 2016

Review: Doorbreek de stilte - Val McDermid (Een Tony Hill thriller)


In deel 9 van Val McDermids Tony Hill-serie stuit rechercheur Carol Jordan op een verdachte zelfmoord. Een succesvolle, optimistische vrouw lijkt vergast te zijn in haar eigen auto. Profiler Tony Hill, die getraind is patronen te zien en duister menselijk gedrag te ontcijferen, herinnert zich nog een recente onbegrijpelijke suïcide. Die volgde ook op een geval van online stalking. Is er verband?
Algauw is Carols nieuwe rechercheploeg een seriemoordenaar op het spoor. Motief en aanwijzingen over de dader ontbreken, maar de verdachte zelfdodingen gaan door. Tony en Carol zetten de jacht in op een meedogenloze killer, iemand die niets te vrezen heeft en niets te verliezen... Ondertussen wordt Carol gedwarsboomd binnen de politie.

Het is niet de eerste Tony Hill thriller die ik lees, ik vond de vorige delen dus goed genoeg om er weer eentje op te pikken. Bij deze had ik echter een dubbel gevoel; enerzijds heeft het boek me geen moment verveeld en toch ontbrak er iets.
Mogelijk kwam dit doordat de introductie en het opzetten van het nieuwe team meer dan de helft van het boek besloeg. In het vorige deel werd het team namelijk ontbonden en weer opzetten daarvan kost natuurlijk wat pagina's, waardoor de spanning iets minder was in dit deel.
Ondertussen ging het ook af en toe over die seriemoordenaar en het begin van het onderzoek naar de vreemde zelfmoorden, maar grotendeels ging het toch over de problemen van Carol met de politie, haar alcoholverslaving, het team dat weer bij elkaar gebracht moest worden en de ruzies met Tony. Maar er moet bij gezegd worden dat dit ook zeer aangenaam lezen was; je verwacht echter iets meer onderzoekswerk, meer politiewerk in een politiethriller. Vandaar het dubbele gevoel.
Ik denk wel dat de volgende Tony Hill, die ik zeker wil lezen, veel beter zal zijn, meer naar de oude stijl zal terugkeren.
Het verhaal was dus een beetje matig, net zoals het spanningsgehalte, maar zoals steeds weet de auteur de personages krachtig neer te zetten, de schrijfstijl is gewoon heerlijk en je hebt achteraf toch geen spijt dat je het gelezen hebt.
Val McDermid

ISBN: 9789024572083
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff
Pagina's: 349
Prijs: 19,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten