woensdag 2 december 2015

Review: De wereld verklaard (de ontdekking van de moderne wetenschap) - Steven Weinberg


Wat gebeurt er als een vooraanstaand natuurkundige terugkijkt op het ontstaan van de wetenschap? Steven Weinbergs reis van Thales en Ptolemaeus langs al-Biruni en Oresme naar Galileo en Newton is geen geschiedenisboek in de gangbare zin van het woord. Het vertelt hoe de wetenschap, vaak toevalligerwijs, ontstond uit het netwerk van ideeën dat ook religie, poëzie, filosofie, wiskunde en technologie omvatte. De geleerden wisten niet alleen niet wat wij nu wél weten, ze wisten zelfs niet wat er te weten was, of hoe zij daar achter konden komen.

Weinberg schenkt veel aandacht aan de moeite die het gekost heeft om te leren hoe wij iets over de wereld kunnen leren – en welke ingrijpende veranderingen in het denken dat met zich heeft meegebracht. Hij verdiept zich met de kennis van nu in de problemen van zijn grote voorgangers. Het resultaat is verrassend en prikkelend.


Dit boek is uniek in zijn soort. Het is een fascinerende reis doorheen de wetenschappelijke ideeën van vroeger tot nu. We beginnen onze tocht bij de oude Griekse filosofen, maken een tussenstop in de Gouden Eeuw van de islamitische wetenschap, volgen Copernicus' heliocentrische kijk op ons zonnestelsel, bezoeken de ontdekkingen van Galileo tot aan het werk van Newton.
Weinberg legt ons diepgaand en op meesterlijke wijze uit hoe onze kennis van de kosmologie zich ontwikkeld heeft en de opkomst van de wetenschappelijke onderzoeksmethodes. Zijn sterke punt, volgens mij, is het begripvol verweven van de geschiedenis met het hedendaagse en dat met een relatief vlotte pen.
Leuk en interessant waren ook de stukken over Weinbergs ontdekkingen en bijdragen aan de moderne wetenschap.
Maar... dit is geen boek om te beginnen zonder enige wetenschappelijke achtergrond, voornamelijk een wiskundige. Het is een zware hap met veel formules en wetenschappelijk jargon. Bovendien miste ik een beetje meer toevoegingen uit de biologische, psychologische en scheikundige sector, tenslotte ook delen van de wetenschap (de titel suggereert moderne wetenschap in zijn geheel, vandaar), waardoor het me een beetje onbevredigd achterliet.
En boeiend boek met vaak vernieuwende inzichten, maar niet geschikt voor de leek.
Steven Weinberg

ISBN: 9789025307691
Uitgeverij: Athenaeum
Pagina's: 449

Prijs: 29,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten