zaterdag 20 februari 2021

Review: Nederlands gouden eeuw – Maarten PrakRembrandt van Rijn, Johan de Witt, Michiel de Ruyter – het zijn nog steeds bekende Nederlanders, ook al zijn ze intussen meer dan driehonderd jaar dood. Zij leefden in een tijd dat er in Nederland iets wonderbaarlijks gebeurde. Nederland ontstond als een apart land en tijdens de Tachtigjarige Oorlog die daarvoor nodig was, werd Nederland ook nog eens het rijkste land ter wereld. De kunsten bloeiden en er heerste politieke en religieuze vrijheid. Nederlandse zeevaarders en kooplieden zetten een wereldomspannend handelsnetwerk op poten. Hun geldingsdrang bracht de Nederlanders welvaart, maar ontnam talrijke mensen in Azië, Afrika en Amerika hun vrijheid. Tijdens deze periode, die bekend is geworden als de Nederlandse Gouden Eeuw, werden de Nederlanders daarom zowel bewonderd als gevreesd. Nederlands Gouden Eeuw maakt de lezer wegwijs in deze bijzondere geschiedenis. Het verhaalt van de Nederlanders in tijden van economische voorspoed, religieuze tolerantie en culturele bloei, maar ook van de vele oorlogen die Nederland voerde en natuurlijk de slavernij. Hoe kon dit allemaal tegelijk gebeuren? Maarten Prak is hoogleraar sociale en economische geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Hij was daarnaast gastconservator van het Rijksmuseum en wetenschappelijk adviseur van de televisieseries De Gouden Eeuw (2012) en 80 Jaar Oorlog (2018). Hij schreef eerder onder meer Stadsburgers. Stedelijk burgerschap voor de Franse Revolutie (2019). Over Stadsburgers: ‘Een prachtige studie.’ NRC Handelsblad (4 ballen) ‘Een uitermate belangrijke studie, die ons gangbare historiebeeld fundamenteel bijstelt.’ Kunsttijdschrift Vlaanderen

Review door Tony

Het is pas mijn tweede boek over de gouden eeuw en deze vult perfect aan wat ik er nog niet over wist. De hoofdstukken zijn duidelijk in verschillende perioden door de auteur geschreven, je merkt het aan de iets andere stijl, maar dat maakt het boek zeker niet minder goed. 

Dit boek gaat niet zozeer over de oorlogen zelf, maar meer over het dagdagelijkse leven, wat er toen populair was, de economie, de schilderkunst, de onderlinge verhoudingen tussen de steden. Beroemde Nederlanders komen voorbij, maar het zijn juist de minder bekende waardoor het verhaal interessant is. 

Als ik in de tijd zou kunnen reizen, zou dit een goede reisgids zijn.

Het heet niet de gouden eeuw omdat het een geweldige periode was, gezien de opkomst van de slavernij, de oorlogen en het contrast tussen arm en rijk, maar door de economische voorsprong die gedaan werd, de bloeiende cultuur en groeiende welvaart. 

De auteur geeft een mooie diepgaande analyse, en toch ook beknopt, over deze periode van 100 jaar met veel positieve vernieuwingen, maar ook negatieve veranderingen.

Het ene hoofdstuk leest vlotter dan het ander, maar dat komt door persoonlijke interesses. Ik vond bijvoorbeeld deze over de politiek interessanter dan deze over religie.

Zeker een mooi basiswerk als je interesse daar ligt, al is het maar om de enorme lijst van geraadpleegde literatuur achteraan in het boek.

Voorzien van prachtige illustraties met uitleg waarom ze gebruikt zijn.

4,5 op 5 sterren.ISBN: 9789044645576

Uitgeverij: Prometheus

Pagina’s: 366

Prijs:  27,50 € Geen opmerkingen:

Een reactie posten