zaterdag 14 november 2020

Review: Verloren familie – Lisa Wingate



Verloren familie van Lisa Wingate vertelt op meeslepende wijze het verhaal van drie jonge vrouwen die op zoek zijn naar hun familie in de nasleep van de Amerikaanse burgeroorlog (1875).

Verloren familie van Lisa Wingate – auteur van Kinderen van de rivier – vertelt het ontroerende verhaal van drie jonge vrouwen op zoek naar hun familie na afloop van de Amerikaanse burgeroorlog. Een New York Times-bestseller voor de lezers van Een keukenmeidenroman en De ondergrondse spoorweg.

Louisiana, 1875. De Amerikaanse Burgeroorlog is net ten einde als drie jonge vrouwen, tegen wil en dank elkaars metgezellen, beginnen aan een hachelijke zoektocht. Lavinia, de verwende erfgename van een noodlijdende plantage, Juneau Jane, haar creoolse halfzus, en Hannie, Lavinia's voormalige slavin. Ieder draagt haar eigen geheimen met zich mee tijdens hun reis. Voor Lavinia en Juneau Jane staat de erfenis op het spel, maar Hannie – als kind van haar familie gescheiden – heeft een heel andere missie: haar familie, die de hoop had om ooit in Texas in vrijheid te leven, na al die jaren terugvinden.

In haar eigen, meeslepende stijl brengt Lisa Wingate in Verloren familie enkele schrikbarende verhalen tot leven van de historische "Verloren vrienden'-krantenadvertenties, waarmee bevrijde slaven na de Burgeroorlog wanhopig probeerden hun dierbaren terug te vinden.

 

Een mooi meeslepend verhaal. Niet zozeer spannend in de strikte betekenis, maar het voert je wel mee en je blijft nieuwsgierig naar wat er verder zal gebeuren.

De auteur gaat uitgebreid en intens in op de slavernij, meer bepaald de jaren daarna. Meermaals las ik met tranen in de ogen om de verschrikkingen die bleven voortduren, het onrecht dat nog lang niet van de baan was, zelfs al waren veel slaven vrij.

‘Vrij’ moet hier met een behoorlijke korrel zout genomen worden uiteraard. De vrijgekomen slaven moesten nog steeds vechten om een schrijntje waardigheid en levensstandaard.

Hannie is een superdappere meid met een hart van goud. Ze weet haar eigen ergernissen en rancunes opzij te zetten om het goede te doen. Samen met haar vroegere meesteresje, Lavinia, en Lavinia ’s halfzus Juneau Jane, onderneemt ze een gevaarlijke tocht. Ze vermommen zich als jongens, maar zelfs dan zijn ze niet veilig. Hun ontberingen brengen hen echter wel dichter tot elkaar.

Het verhaal wordt verteld door Hattie in 1875, maar daarnaast loopt nog een tweede verhaallijn die zich in 1987 afspeelt en verteld wordt door Benny Silva. Benny is een lerares die toevallig op oude historische documenten stuit.

Louisiana en Texas in 1875 worden door de auteur prachtig neergezet en omschreven. Zozeer dat het als een film voor je afspeelt, een film waar je zelf in meespeelt als figurant. Het is duidelijk dat de auteur degelijk research heeft gedaan (wat ze ook in haar nawoord vertelt).

Op het einde komen beide vertellingen, van Hannie en Benny, mooi samen.

Een verhaal boordevol moed, liefde, vriendschap, geschiedenis, ontroeringen, verschrikkingen, doorzettingsvermogen, opofferingen en het onder ogen komen van je eigen verleden.

4 op 5 sterren.

 

ISBN: 9789026352027

 

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 447

 

Prijs: 25 €

Geen opmerkingen:

Een reactie posten