dinsdag 25 juni 2019

Interview met auteur Anne-Marie Van Herck - 'Adem in adem uit' boekenreeks


Auteur Anne-Marie Van Herck en illustratrice Inge Bogaerts hebben samen een bijzonder kinderboek gecreëerd: ‘Reis in de aarde’. Het verhaal neemt de kinderen, en de volwassenen, mee op reis diep in de aarde. Het is een meditatief avontuur dat vergezeld wordt met sfeervolle muziek en illustraties. Anne-Marie vertelt wat haar dreef om dit boek te schrijven. 


Anne-Marie, hoe begon het avontuur voor jou? Wat zette jou aan dit boek te schrijven?

Ik geef workshops ‘intuïtieve ontwikkeling’ en ‘psycho-energetica’ aan volwassenen. Dat gaat over innerlijk leiderschap, over in je fantasie durven te gaan, trouw blijven aan jezelf en luisteren naar je intuïtie. De deelnemers leren hun missie in het leven te vinden, waarom ze hier rondlopen. Daar krijg ik erg positieve reacties op, want ze zien een andere kant van het leven, ze ondergaan een kantelpunt.
Dat bracht me op het idee dat we dat eigenlijk al bij kinderen moeten stimuleren. Veel kinderen ondergaan een eenzame zoektocht, zoals ik toen als kind. Ze voelen zich niet begrepen. Kinderen hebben een sterke intuïtie, maar naarmate ze ouder worden schermen ze zich meer en meer af. Ze pantseren zich en doen wat van hen verwacht wordt.
Als we kinderen meegeven dat ze niet bang hoeven te zijn voor het intuïtieve, dat fantasie en dromen belangrijk blijven, dan zullen ze minder angstig zijn, ook als volwassene. Op school wordt het rationele heel sterk ontwikkeld, maar niet de fantasie en het luisteren naar het innerlijke. En dat zou wel moeten. Want als volwassene denk je op een gegeven moment: is dit het leven, is dit alles? Vaak met een burn-out of depressie als gevolg. Wanneer ze als kind al gesterkt worden, zijn ze later ook weerbaarder. Dat wilde ik in een boek meegeven.

Het boek is dus veel meer dan een lees- en avonturenboek.

Inderdaad. Op het eerste zicht is het een avontuurlijk verhaal. De lezertjes beleven dan, zoals bij andere kinderboeken, een magische reis met mooie illustraties die hun fantasie prikkelen. Daarna kan er met de koptelefoon, en de bijpassende muziek, naar het verhaal geluisterd worden, zodat de beleving nog intenser wordt. Het verschil met andere kinderboeken is dat het lezertje het hoofdpersonage is en op zijn reis begeleid wordt door drie gidsen of helpertjes: Ti, Mo en Thé.
Veel kinderen hebben in hun fantasie een vriendje. In dit boek zijn dat dus Ti, Mo en Thé. Als je goed kijkt, zie je ze in iedere illustratie in het boek. Soms als personen, soms enkel met hun kleuren. Naar die helpertjes kan tijdens het lezen gezocht worden. Ti, Mo en Thé zijn altijd bij hen, steunen hen, en daardoor voelen de lezertjes zich gesterkt, ook op school.
De kindjes in het verhaal die de reis in de aarde maken, en waar de lezertjes zich mee kunnen identificeren, zijn op het einde van hun avonturen gegroeid. Letterlijk. Dat symboliseert hun innerlijke groei. Ze zijn mentaal sterker en weerbaarder geworden, hebben meer zelfvertrouwen gekregen.
Het verhaal geeft kinderen hulpmiddelen om sterker in het leven te staan, bijvoorbeeld tegen pestgedrag. Zoals de techniek van de kristallen op het einde van het verhaal. Als je als kind al dergelijke technieken leert, voorkomt dat leed op oudere leeftijd. Of het werkt helend wanneer ze iets meegemaakt hebben.
Lezertjes die zich vreemd of anders voelen, zullen zich gegrond voelen na het beleven van dit verhaal. Ze zullen zich ook meer openstellen naar hun ouders toe, zich durven uiten. Het geeft aanleiding om in gesprek te gaan met ouders of begeleiders. Ik hoop ook met het verhaal een levenswijze aan de kinderen door te geven, die ze altijd met zich mee zullen dragen, ook als volwassene.

Kun je wat meer over die levenswijze vertellen?

Er zitten veel lagen in het verhaal, onderliggende betekenissen. Bijvoorbeeld de bloemen die zo verschillend zijn, maar allemaal even mooi. Die gedachte kun je doortrekken naar mensen. Hoewel we allemaal erg verschillend zijn, zijn we allemaal even mooi. Als je dat als kind al meekrijgt, zonder dat het expliciet benoemd wordt, dan zullen ze altijd die liefde voor verscheidenheid voelen en respecteren.
Zelfs rusteloze kinderen en actieve kinderen genieten van het verhaal, want er zit veel beweging in. Zoals de roetsjbaan die diep in de aarde gaat. Kinderen gaan daar in mee. Ook op de workshops die ik geef, zeggen de meest actieve kinderen naderhand dat ze er veel aan hadden.

Vertel eens wat meer over die workshops.

Ik ben de workshops begonnen na het schrijven van het boek en gebruik het verhaal als leidraad. Maar door het boek kunnen ze de workshop ook thuis beoefenen en meermaals herhalen. Het leuke is dat de kinderen het nu samen met de ouders en grootouders kunnen beleven.
De workshop ziet er als volgt uit. Na de kennismaking krijgen ze een initiatie in meditatie, dat is een ademoefening. Daarna beleven en beluisteren ze de audio-opname van het verhaal ‘Reis in de aarde’, waarna ze hun indrukken vertellen. Ze krijgen ook een zintuigprikkelende degustatie en mogen een eigen creatie maken door te boetseren of te tekenen. De workshop wordt afgesloten met het vertellen van hun eigen verhaal.
Zelfs kinderen met weinig fantasie of kinderen die in alles uitblinken en geen problemen hebben, zijn nadien enthousiast. Een van de kindjes zei tegen zijn moeder: ‘Mama, dat had je moeten meemaken, dat kun je niet geloven, het was cooler dan Harry Potter!’.
Ook angstige kindjes hebben er veel baat bij. Door hun negatieve gevoelens, bijvoorbeeld angst, doormiddel van hun fantasie vorm te geven, kunnen ze daar beter mee omgaan. Je merkt het verschil in het kind als ze op het einde van de workshop over hun ervaringen vertellen of bij het creëren van hun kunstwerkje. Het is een speelsere manier dan kinderen op therapie sturen.
En dat is uiteindelijk mijn bedoeling. Ik heb het boek geschreven omdat ik kinderen, de ouders, het gezin wil steunen en om hen verbondenheid en geborgenheid bij elkaar te laten voelen.

Kinderen kunnen het boek binnenkort ook beleven op het grote kunstenfestival Watou?

Ja, klopt, ik sta daar met een installatie waar kinderen hun fantasie volop kunnen gebruiken. In de belevingsruimte liggen ze op kussens en luisteren naar het verhaal en de sfeervolle muziek in stereo. Terwijl boven hen illustraties worden weergegeven. Het zal een bijzondere en magische ervaring zijn!
Review van het boek hier.


Het boek is te verkrijgen bij alle Confituur Boekhandels en eveneens bij deze winkels.
Het boek is gesigneerd te verkrijgen bij de auteur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten