zondag 22 april 2018

Review: De sluier van Cicero | Van Catilina tot Baudet – Fik MeijerOp 8 november 63 v.Chr. sprak Cicero in de senaat van Rome de beroemde woorden: ‘Hoe lang nog, Catilina, zul je misbruik maken van ons geduld?’ Catilina wilde volgens Cicero na een leven vol misdaden en twee mislukte campagnes voor het consulaat een coup plegen. De historicus Sallustius schreef later eveneens zeer negatief over de ‘samenzwering van Catilina’. Het doel was bereikt: Catilina was het zwarte schaap.

Catilina bleef na de oudheid model staan voor criminaliteit. Talloze voorbeelden uit Italië, de Nederlanden en Frankrijk illustreren dat. Slechts zelden kreeg hij een positieve pers, eigenlijk alleen in tijden van sociale onrust. Ook in de Verenigde Staten is Catilina als het toppunt van slechtheid opgevoerd. De Founding Fathers, grote kenners van de klassieken en bewonderaars van Cicero, waren zeer negatief over hem. Sommigen vergeleken politieke tegenstanders met Catilina. Dat doet men daar nog steeds, alleen met veel minder kennis van zaken. Zo werd Obama door republikein Ted Cruz weggezet als een Catilina en de controversiële Donald Trump eveneens, zij het op heel andere gronden. In onze Tweede Kamer meende Thierry Baudet Cicero’s beroemde openingszin ‘Hoe lang nog…’ te moeten verminken om het heersende partijkartel ‘als een Catilina’ af te serveren.
Wat is de waarde van deze veelal oppervlakkige vergelijkingen? Fik Meijer geeft antwoord.

Review door Tony
Ik ben altijd al een beetje gek geweest op kleine boekjes, alsof de inhoud te goed is om te verdunnen naar een dikker boekje.
Dit traktaat gaat over Cicero en meer. Het is een genot om te lezen omdat Fik Meijer je aan het denken zet over verschillende zaken. Natuurlijk gaat het over politiek, maar ook geschiedenis, cultuur en psychologie worden door hem uitgeplozen en op een zodanige manier verteld, dat het je doet denken aan je favoriete leraren van vroeger. Heel interessant om te ervaren dat je van een enkel onderwerp meerdere dingen kan leren.
Dit boekje is een duidelijke analyse over problemen die belangrijker kunnen zijn dan we denken en meer invloed hebben dan we vermoeden. Fik vertelt op een neutrale maar passionele, goed uitgewerkte en fijn leesbare wijze waarom het belangrijk is om je geschiedenis te kennen (in ieder geval die van Cicero) en hoe dat te gebruiken. Het zet je ook aan het denken over je eigen ideeën en manier van redeneren die, als je eerlijk bent, altijd verbetering kan gebruiken (in ieder geval bij mij wel).
Dit kleine juweeltje is zo goed dat het wel iets dikker had mogen zijn.


ISBN: 9789025308919
Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep
Pagina’s: 104
Prijs: 9,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten