woensdag 21 maart 2018

Review: Hoe word ik een Romein? – Marcus Sidonius Falx en Jerry Toner"Voor dit boek er was konden jullie, barbaren, alleen maar bewonderend opkijken tegen ons, Romeinen, en onze prestaties. Maar zelfs barbaren kunnen hogerop komen.'
Hoe word je een succesvolle Romein? Deze gids geeft het antwoord. Marcus Sidonius Falx is een ervaringsdeskundige. Hoe word je een gentleman in Rome, met aanzienlijke eigendommen en een riant inkomen? Hoe kies je je vrouw, hoe ga je om met je familie en hoe blijf je gezond? Wat doe je voor je land en wat doet jouw land voor jou? Hoe krijg je de goden aan je zijde, hoe verwerf je innerlijke rust? Om kort te gaan, hoe leid je je leven "op z'n Romeins'?
Wie Hoe word ik een Romein? leest, krijgt er een persoonlijkheid bij: je wordt een echte Romein! Maak uit de eerste hand kennis met het beste van het glorieuze Rome.


Ik heb intussen al tientallen boeken over het oude Rome gelezen, in alle vormen en maten, fictie en non-fictie en alles daartussenin. Het oude Rome besloeg dan ook een groot stuk van de geschiedenis en heeft vele belangrijke, beroemde en beruchte personen voortgebracht.
Dit boek ‘Hoe word ik een Romein?’ is een uitstekende aanvulling op alle literatuur die er reeds bestaat over het oude Rome. Het geeft het gedrag van de toen heersende klasse perfect weer. Hoe ze een vreemd soort wisselwerking vertoonde tussen verfijndheid en smaak tegenover wreedheid en uitbuiting. Deze tegenstrijdigheid wordt door Falx mooi uitgelegd.
Falx geeft gelukkig ook graag anekdotes weer. Hij vertelt bijvoorbeeld hoe een hooggewaardeerde gastheer respectvol anticipeerde op bepaalde noden van zijn gasten. Hij zegt dat ze zich niet tegen moeten houden als ze naar de toilet moeten gaan. Alles staat namelijk klaar om naar buiten te gaan: water, een commode, een slaaf met een spons om hen schoon te maken achteraf.
Dit soort stukjes met details maken het allemaal natuurlijk nog levendiger.
Aan het einde van elk hoofdstuk van Falx geeft Toner kort commentaar op de literaire en historische bronnen. Deze bronnen kloppen telkens en komen overeen met wat we al weten van het oude Rome. 
Kortom: een leuk en goed inzicht in het Romeinse denken van die tijd (zeker voor beginners in het onderwerp), soms grappig, soms schokkend, een lekker tussendoortje dat je graag telkens weer oppakt om een stukje verder te lezen.
Review door Tony

ISBN: 9789025306793
Uitgeverij: Athenaeum
Pagina’s: 238
Prijs: 13,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten