donderdag 8 maart 2018

Review: De elfde plaag – Wilbur SmithEgypte wordt getroffen door de ene na de andere verschrikkelijke plaag. Tot overmaat van ramp komt de Nijl droog te staan. Het land droogt uit en de bevolking verhongert. De farao ziet maar één oplossing: hij roept de hulp in van de wijze en moedige Taita. Om achter de oorzaak van de droogte te komen moet de voormalige slaaf diep de binnenlanden van Afrika in op zoeknaar de bron van de rivier. Wat staat hem daar te wachten? Kan hij zijn vijanden overwinnen en het water van de Nijl weer laten stromen?


Dit deel is het vervolg op drie eerder verschenen boeken over Egypte, namelijk
Vallei der Koningen, Het Koningsgraf en Magiër. Het betekent echter niet dat dit deel niet apart te lezen valt.
Na vele jaren keren de magiër Taita van Gallala en zijn metgezel Meren terug naar Egypte. Egypte kampt met ernstige plagen, zoals onder andere vleesetende reuzenpadden, Nijlwater dat in bloed verandert, enz. En dan houdt de Nijl zelfs op met stromen. Radeloos stuurt de farao Taita en Meren, onder escort van een klein leger, op expeditie naar de bron van de Nijl om de oorzaak op te sporen.

Dit is weer zo’n typische Smith avonturenroman. De trip naar de bron zit vol gevaren en de spanning spat van de pagina’s af. De gevaren zitten in de sfeer van het oude Egypte, waarmee ik wel zeggen dat ze niet alleen van natuurlijke aard zijn, maar vaak ook bovennatuurlijk en mythologisch.
Zoals altijd weet Smith de avonturenroman naar een nieuw niveau te tillen; actie volop, drama, romantiek en fantasierijk. Daar moet je echter wel tegen kunnen: de mix van fantasie en realistische elementen. Ik houd er wel van, maar sommigen, die non-fictie historische werken gewoon zijn, zullen dit verwarrend en storend vinden. En Smith gooit ook een beetje te vaak met magie als oplossing voor problemen.
Het begin zal misschien een beetje stroef overkomen en Smith heeft al betere boeken geschreven, maar dat neemt niet weg dat het een leuke thriller is, vol historie en avontuur, sterke karakters en een vlotte schrijfstijl.
Wilbur Smith

ISBN: 9789401600620
Uitgeverij: Xander Uitgevers
Pagina’s: 566
Prijs: 19,99Geen opmerkingen:

Een reactie posten