woensdag 31 januari 2018

Review: Donkere wolken boven Rome – Herodianus


Als keizer Marcus Aurelius in 180 overlijdt gaat het met het Romeinse rijk bergafwaarts. Binnen amper zestig jaar volgen minstens zeventien keizers elkaar op. Tirannen zoals Commodus en Caracalla, bizarre figuren zoals Heliogabalus, soldatenkeizers en keizers voor een maand of een week. Een keizer als gladiator, broedermoord op de troon, keizerinnen die de macht overnemen: zulke taferelen zag men in Rome niet eerder.

Ook economisch en sociaal gaat het rijk wankelen: de structuren van het oude Romeinse systeem raken aangetast. Burgeroorlogen en natuurrampen, buitenlandse invallen en grote onrust in bestuur en leger maken de chaos compleet.
Over deze turbulente tijden is een boeiend verslag geschreven door een Griekstalige middelhoge ambtenaar, Herodianus (170-240). Als ooggetuige registreert hij zorgvuldig de grote gebeurtenissen van zijn tijd. Donkere wolken boven Rome is een meeslepend verhaal over een van de woeligste perioden uit de geschiedenis van de eeuwige stad.

Allereerst: een hele mooie vertaling! De basis werd gelegd door M.F.A. Brok en de verfijning gebeurde door Vincent Hunink.
De gebeurtenissen zijn eerlijk en tegelijkertijd boeiend neergezet. Het verval van Rome met al zijn verdorven en vreemde figuren met hun acties die we maar al te goed kennen, zoals een keizer die zijn broer vermoordt. Als je de auteur mag geloven was enkel Aurelius een eerlijk man en waren de keizerinnen nog onbetrouwbaarder dan de keizers. 
Er gebeurt dus heel veel in het boek, zowel op persoonlijk vlak als op gebied van de samenleving. Gevechten alom; je moet dus ook wel tegen wat actie en geweld kunnen.
Een zeer interessant werk voor de liefhebber van het tijdvak, maar ook aan te raden voor geschiedenisfans in het algemeen. Je krijgt een duidelijk en intrigerend beeld van hoe het in die tijd en op die plaatsen verlopen is. De inleiding door historicus en hoogleraar Oude Geschiedenis Olivier Hekster mag zeker ook niet overgeslagen worden.
Review door Tony

ISBN: 9789025307998
Uitgeverij: Athenaeum – Polak & Van Gennep
Pagina’s: 288
Prijs: 19,99


Geen opmerkingen:

Een reactie posten