dinsdag 8 december 2015

Review: De erfenis van Grazia dei Rossi - Jacqueline Park


Danilo, zoon van Grazia en Judah – lijfarts van sultan de Prachtlievende –, wordt toegelaten tot de koninklijke haremschool van het Ottomaanse hof in Istanbul. Hij ontmoet er de geliefde dochter van de sultan, prinses Saïda, en ze worden verliefd. Saïda’s toekomst ligt echter al vast en van een huwelijk met een gewone, joodse burgerjongen kan geen sprake zijn.
Het tij lijkt te keren als Danilo het leven van de sultan redt tijdens diens veldtocht naar Bagdad in de voetsporen van Alexander de Grote. Maar dan worden de jonge geliefden slachtoffer van de fijngesponnen intriges aan het Ottomaanse hof. De eer van de sultan staat nu op het spel en die kan alleen gewroken worden met de dood…


Dit is het tweede deel uit een trilogie en ik hoop van harte dat de schrijfster zich zal herpakken. Zo goed het eerste deel 'Het geheime boek van Grazia dei Rossi' was, bijna zo slecht is dit tweede deel. Maar nu overdrijf ik toch een beetje. Het zijn vooral de eerste hoofdstukken die saai en eentonig zijn. Het gaat voornamelijk over de verboden liefdeshistorie die niet echt pakkend is, misschien door de schrijfstijl die niet altijd even makkelijk te volgen is, want die wordt verteld door diverse personages. Ook de dialogen hadden beter gekund. Tenzij je houdt van een uitgebreid liefdesverhaal, dan zit je met het eerste deel wel goed aan het adres. Maar houd sowieso vol want...
Vanaf de briefwisseling wordt het stukken beter, zowel de personages worden meer intrigerend en leuker om te volgen, de schrijfstijl vanuit de ik-persoon is beter aangepakt en het avontuur in zijn geheel is vele malen boeiender. Het is alsof de auteur twee boeken geschreven heeft of in een totaal andere gemoedstoestand het eerste deel geschreven heeft. Doordat de auteur het zo goed gemaakt heeft naar het einde toe, wil ik toch graag ook het derde deel lezen.
Bovendien merk je in alles dat de auteur gedegen onderzoek heeft verricht, zowel naar de grote als kleine gebruiken, het voedsel, de politiek, mode, cultuur, alles uit die periode en plaatsen. Allemaal ontzettend fascinerend en mooi weergegeven. Daardoor word je enorm bij het verhaal betrokken, zit je er met alle zintuigen in.
Mijn gevoel en ideeën over dit deel zijn dus een mix van positief en negatief, maar omdat het eerste deel me zo bij de keel gegrepen had en ik door het tweede deel toch geïntrigeerd genoeg ben gebleven, zal ik met plezier het derde deel oppakken.
In zijn geheel tot nu toe een aanrader.
Jacqueline Park

ISBN: 9789029503716
Uitgeverij: Arbeiderspers
Pagina's: 477

Prijs: 19,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten