vrijdag 23 augustus 2019

Review: Geheim agent Oma – De grote goudroof – Manon SikkelGeheim agent oma is terug! Drievoudig Kinderjury-winnares Manon Sikkel schreef een supergrappig vervolg op Geheim agent oma: De grote goudroof. Met vrolijke illustraties van Katrien Holland. Max heeft twee oma's. Eentje die hem voorleest, verhalen vertelt en kriebeltruien voor hem breit. Zijn andere oma is geheim agent. Zij kan heel goed bommen onschadelijk maken en zich achterstevoren en ondersteboven aan een touw van hoge gebouwen laten zakken. En – niet onbelangrijk – ze heeft een supersonische zelfrijdende auto met verwarmde buitenspiegels en een ingebouwde geldmachine. Er is één ding waar ze niet goed in is: lieve oma zijn. Maar dat leert Max haar wel terwijl hij meegaat op een nieuwe geheime missie…
Het is dan misschien wel een boek voor kinderen, maar ik heb er ook van genoten.

Max is een doorsnee jongetje dat op een school zit met wel een heel bijzondere naam: ‘De Zonneschijn-regenboog-roosje-horrorclown-badeend-school’. Zijn nieuwe leraar is een vreselijke man die een hekel heeft aan alle kinderen en dolgraag straffen uitvoert. Hij bindt zelfs Max op een stoel vast, maar gelukkig moest zijn stoere oma, de geheim agente, hem vandaag ophalen en redt ze Max van de leerkracht. Max kan niet anders dan zijn oma helpen met een missie: een bom onschadelijk maken in de Nederlandse Bank. Al gauw verliezen ze elkaar uit het oog en ontmoet Max degenen die de bank willen beroven. Zal Max hen kunnen tegenhouden?

Ik vond de karakters en de avonturen bijzonder leuk en hilarisch. Vooral de intelligente wagen van de oma: Polly, vond ik grappig. Ze kan zelf rijden en weet op alles een antwoord.

Veel kinderen zullen zich herkennen in Max: hij doet stoer, maar is eigenlijk vaak bang, wat heel normaal is. En iedere lezer zal een oma zoals die van Max willen. Al is ze minder goed in de echte oma dingen, ze is toch wel bijzonder en doet haar best.

De zwart-wit illustraties zijn een leuke toevoeging en passen goed bij de sfeer van het verhaal.

Een uiterst vermakelijk en spannend verhaal voor jong en oud.ISBN: 9789024585700

Illustraties: Katrien Holland

Hardcover

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

129 pagina’s

Prijs: 10
Geen opmerkingen:

Een reactie posten