donderdag 16 mei 2019

Review: Het wit en het purper – Willemijn van DijkIn "Het wit en het purper' beschrijft Willemijn van Dijk in krachtig proza het leven van een vrijgelatene in het Rome van de eerste eeuw na Christus, voor de lezers van Jan van Aken en Hilary Mantel. Willemijn van Dijk schreef eerder "Via Roma. De geschiedenis van Rome in 50 straten' en "De opvolger'.

Pallas belandt op jonge leeftijd als slaaf in Rome, en na jarenlange dienst bij een rijke weduwe krijgt hij zijn vrijheid. Zijn ster stijgt tot ongekende hoogte en uiteindelijk vindt hij zijn weg naar het hof van regerend keizer Claudius. De vindingrijke Pallas ziet kans om door te dringen tot de kleine kring van adviseurs van de keizer. Zijn besluit om het gevaarlijke spel van hoge politiek aan het Julisch-Claudische hof te spelen maakt de weg naar de top van de macht vrij, maar tegen welke prijs?

"Het wit en het purper' is het verhaal van een van de voornaamste vrijgelatenen, die onbedoeld aan de wieg stond van het beruchte regime van keizer Nero – en daarmee van de ondergang van de dynastie.

Willemijn van Dijk (1984) is oudhistoricus en schrijver. Haar werk is vertaald in het Engels, Duits en Koreaans. In 2017 verscheen van haar hand "De opvolger', een literaire biografie van keizer Tiberius.
Review door Tony

Sinds ‘I Claudius’ heb ik niet meer zo genoten van een Romeins geschiedeniswerkje in romanvorm als deze van van Dijk.

De auteur kan al in een halve pagina weergeven hoe iemand is, hoe hij eruitziet en hoe zijn persoonlijkheid is. Je voelt echt mee met Pallas, alsof je naast hem loopt, in zijn hoofd zit en zijn worstelingen ziet.

Van Dijk omschrijft de angsten en de dromen van de mensen van toen zodanig dat je jezelf erin herkent. Ik kan me niet herinneren ooit een ander boek gelezen te hebben waar personages met hun gedachten en emoties zo tot leven kwamen.

Zoals ze in haar dankwoord schrijft over haar gidsen in Italië die haar meenamen naar al die plaatsen uit het boek, zo neemt zij de lezer mee in het verhaal over de Griekse slaaf Pallas.

Alle lessen uit de Romeinse geschiedenis pent de auteur neer alsof het een Griekse tragedie is, enorm meeslepend en spannend.

Van Dijk schrijft historisch correct, nuchter en gedetailleerd, maar ondertussen heeft ze haar fantasie de vrije hand gegeven zonder de feiten uit het oog te verliezen, en dat op een prachtige manier.

De auteur schrijft gewoon on-ge-loof-lijk goed. Het is dan ook de beste roman over de Romeinen die ik in jaren gelezen heb. Continu tijdens het lezen zei ik tegen mijn partner: ‘Wat schrijft ze goed! Ik had dit boek moeten bewaren voor op vakantie!’

Maar het was me niet gelukt om te wachten, want de boeken van Willemijn van Dijk, romanvorm of niet, zijn intussen een serieuze verslaving geworden.

5 sterren op 5! Superaanrader!


Willemijn van Dijk


ISBN: 9789026341373

Uitgeverij: Ambo|Anthos

Pagina’s: 412

Prijs: 22,99
Geen opmerkingen:

Een reactie posten