zondag 12 mei 2019

Review: Echo – Thomas Olde HeuveltEcho van Thomas Olde Heuvelt, auteur van het wereldwijd succesvolle HEX, is een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.

Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin worden aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt hen het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.

Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

Thomas Olde Heuvelt overtreft zichzelf met Echo. Een verpletterend boek waar je vanaf de gruwelijk spannende openingsscène diep in verdwijnt.
Het verhaal neemt meteen een ijzingwekkende start in de proloog. En je krijgt daarmee ook een idee wat er je als lezer nog allemaal te wachten staat. Het begon dus gelijk spannend en beklemmend, een goede start dat veel belooft.

Je krijgt het verhaal te lezen in hoofdstukken afwisselend uit het perspectief van Nick en van Sam. Olde Heuvelt heeft dit leuk aangepakt door hiervoor briefwisseling te gebruiken en dagboekfragmenten. Dat maakt de gebeurtenissen realistischer en angstaanjagender. Bovendien geeft het een diepere kijk in de mentale toestand en emoties van de hoofdpersonages.

Olde Heuvelt is zelf een fervent bergbeklimmer en dat merk je aan de manier waarop hij het gebeuren beschrijft, aan de liefde en passie voor de bergen die in veel stukken aanwezig is. Heel erg beeldend allemaal, zodat je van claustrofobisch dichtbij de avonturen van de personages meemaakt.

Sommige stukken vond ik wat te veel uitgemolken en te lang omschreven, een beetje te poëtisch, en ook vaak herhalend, waardoor het voor mij de vaart en spanning uit het verhaal haalde. Het boek had dus gerust iets minder dik mogen zijn.

Er kan echter niet ontkent worden dat de auteur een meesterlijke verteller is en zinnen kan vormen die surreëel mooi zijn.

Olde Heuvelt schrijft bovendien met een scherp inzicht van de menselijke psyche en de gevolgen die opgelopen trauma’s kunnen hebben. En de liefde tussen de personages; dat zit in iedere pagina doordrenkt. Move over, Edward en Bella, want jullie romance lijkt wel het equivalent van een vrieskist in vergelijking met die van Sam en Nick.

Wederom heeft de auteur een ongelooflijk origineel verhaal geschreven.

Onze Nederlandstalige King, daar zal iedere lezer het ermee eens zijn.ISBN: 9789024567942

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff

Pagina’s: 612

Prijs: 21,99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten